
Zonlicht bevat veel vitamine D. Bron: Brandon Glasbrecht, Flickr
Vitaminen, mineralen, antioxidanten, allemaal draaien ze om nutritie of voedingswaarde. Het zijn dingen waar vooral de best doorvoede mensen in de rijkste landen zich druk om maken. Zij hoeven er namelijk niet over in te zitten of hun buik überhaupt wel gevuld raakt.
Uit angst ondervoed te raken en in de zucht naar het optimale leven, slikken veel mensen tal van voedingssupplementen. Is dat wel nodig? En het is maar de vraag of voedingsstoffen in pillen ons lichaam op dezelfde manier bereiken als in natuurlijke voeding. Steeds meer onderzoeken laten zien dat ons lichaam vitaminen en mineralen beter opnemen als ze ingebed zijn in ‘gewone voeding’. Soms hoef je niet eens te eten om goede dingen binnen te krijgen: ook gewoon zonlicht zit al vol vitamine D.
SUPERFOOD
Supervoedsel of superfood is voeding die in geconcentreerde vorm zeer veel voedingsstoffen bevat. Het zijn producten van moeder natuur die al lang onder ons waren, of exotisch voedsel, meestal fruit en groenten, die vol enthousiasme worden gepresenteerd, soms zelfs als heelmiddel voor alle kwalen..Wij mensen draaien lang genoeg mee om te weten dat alle goeds nooit van één enkel product kan komen.
Maar er bestaan wel degelijk planten die zoveel goede stoffen bevatten dat ze over bijna de hele wereld worden gegeten of al een respectabele geschiedenis hebben in de kruidengeneeskunde. En die vaak nog veel energie leveren ook. Ideaal dus voor bergbeklimmers, die weinig mee kunnen nemen. Sommige mensen beschouwen ook pillen als supervoedsel omdat de industrie in deze producten voedingsstoffen in zeer compacte vorm samenbalt. Pillen bestaan honderd jaar, de structuur van onze lichamen honderdduizenden jaren. Al die tijd hebben wij onze voeding uit natuurlijk voedsel gehaald. Toch zweren sommigen bij pillen.
Vele planten zijn eetbaar, wat iets anders is dan zeer voedzaam; en voedzame planten zijn niet altijd vitaminerijk. Hoe krijg je nu de meest optimale mix binnen? Vraag het aan mensen die al lange tijd kerngezond zijn. Vaak kom je dan uit bij knollen, kolen, peulen groene groentes en vruchten.
Is dat nu supervoedsel? Het woord heeft een bijklank van ontdekkingen en magische geschenken van de natuur die ons ongekende levenskracht geven. Wie denkt dat gojibessen of mangosteen je leven veranderen, komt echter bedrogen uit; het gezondste dieet is vaak vooral gevarieerd. Val er dus op aan, zolang je weet dat het unieke bouwsteentjes zijn aan dat grote geschenk: gezondheid.
Lees meer
Zo krijg je vitamine D binnen: met zongedroogde paddestoelen
Wat eten voedseldeskundigen als ze snacken?
Waarom citroenen extreem gezond zijn
Zeewier, een vergeten superfood