Zo krijg je vitamine D binnen: met zongedroogde paddestoelen

Door in de zon te liggen of te lopen maak je Vitamine D aan. Vitamine D beschermt je lijf tegen veel ziektes, zoals kanker, en versterkt je immuunsysteem. Als je te weinig in de zon komt (voor wie geldt dat niet in Nederland?) kun je ook paddestoelen het werk voor je laten doen door ze in de zon te drogen. Of je koopt ze in de toko.

De mens ontstond op plekken waar meer zonlicht is dan in onze streken. Eigenlijk krijgen we alleen in de zomer zo veel zon dat we er voldoende van aanmaken. Maar je kunt ook verbranden tijdens een zonnebad. Gezien de stijging in gevallen van huidkanker loont het, risicovrije manieren te zoeken om aan vitamine D te komen. Bijvoorbeeld: je laat paddestoelen lekker bakken in de zon, die maken het dan ook aan. Een ontdekking van de Amerikaanse de onderzoeker Robert Beelman.

Hoe je het doet

Plantjes zonder wortels die je in een bakje in de winkel koopt, leven nog. We hebben het over rauwe verse paddestoelen. Omdat ze leven, reageren ze op hun omgeving. In de zon beschermen zij zichzelf bijvoorbeeld door vitamine D aan te maken. Als je die vervolgens eet, krijg je die vitamine er zomaar bij. Het procedé is vrij eenvoudig: plaats een ondiepe bak met in schijfjes gesneden paddestoelen: shiitake, oesterzwam of champignons, in de volle zon. Ook in schijfjes blijven ze gewoon vitamines aanmaken. Dek ze ’s avonds af tegen de dauw, en droog ze de dag erop opnieuw..

Welke paddestoel?

In het experiment werkte het erg goed met shiitake, maar in principe kun je elke paddestoel nemen. Champignons zijn relatief goedkoop en bederven niet snel. Paddestoelen bevatten bovendien virusremmers en antioxidanten. Neem wel biologische; gewone zitten vaak bomvol chemicaliën..

Als je gedroogde paddenstoelen verpulvert en binnen onder een sterke UV-lamp plaatst, wordt er zelfs nog meer vitamine aangemaakt. Je kunt ze niet eindeloos in het UV-licht houden. In het normale, natuurlijke zonlicht kun je ze het beste twee maal een dag tijdens de uren met de hoogste lichtintensiteit neerzetten: tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s middags.

Waar?

Gedroogde shiitake en andere gedroogde paddenstoelen kun je ook gewoon kopen in de oosterse toko. Ze worden altijd zongedroogd omdat, zo weten de Chinezen, dan de speciale ‘umuni’ smaak los komt waar ze zo van houden. Geopend, kun je ze een jaar goed houden in een weckfles. Gooi er een handje rijst bij, die kan eventueel overtollig vocht opnemen. Week ze 25 minuten in lauwwarm water en bereiden maar. Gebruik ook het weekwater. Anders spoel je de vitamine D deels weer door de gootsteen. Eet smakelijk!

Bron: Huffington Post

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.