Supervoedsel: marketingtruc of echt gezond?

De laatste tijd worden steeds meer voedingsmiddelen gebombardeerd tot ‘superfoods’: eten dat uitzonderlijk gezond is. Dat gezond eten bestaat, wisten we al lang. Maar waarom die term? Het antwoord is eenvoudig. Aan puur natuur valt weinig te verdienen. Maar een ‘superfood’ bevat gezonde bestanddelen waar de industrie pilletjes en drankjes van maakt die je wèl duur kunt verkopen. Maar wat is wijsheid? En wat kun je nu het beste eten?

Van veel supervoedsel is allang bekend dat het goed is. Je vindt het gewoon in de supermarkt. Holbewoners kwamen er al graag mee thuis. Superfoods geven energie (noten, granen, zaden, bonen, zoete aardappelen, linzen), vitamines (sinaasappels en andere citrusvruchten, bessen), mineralen en ontgiftende antioxidanten (spruiten, broccoli, snijbieten, spinazie, boerenkool) en gezonde vetzuren (vette vis als zalm, makreel en sardines). Ze verhogen je vitaliteit, versnellen je herstel bij ziekte en kwalen, verlengen je levensduur en gaan ziekten als kanker tegen.

Misleiding

Diëtiste Kathy Uytersprot: ‘In de Europese Unie mogen fabrikanten de term “superfood” niet meer gebruiken, omdat een voedingsmiddel niet alles bezit om een lichaam goed te laten functioneren.’ Bestanddelen van voedsel beschermen tegen kanker, maar alleen bij cellen in de reageerbuis en bij proefdieren. Het bewijst niet of het werkt bij mensen.  Alleen bestanddelen bestuderen is misleidend. Individuele mensen verwerken die vaak verschillend. In voedsel zitten tegelijkertijd vele bestanddelen. Die combinatie werkt anders dan losse stofjes.

Dijbeen

Een onderzoek niet met bestanddelen, maar met echt voedsel leverde wel bewijs. Sporters herstellen sneller van hun inspanningen als ze blauwe bessen eten, ontdekten onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse Massey University. Zij vergeleken het linkerbeen van proefpersonen met het rechterbeen. Eén dijbeen werd getraind met een fitnessapparaat. De training veroorzaakte kleine beschadigingen in de spiervezels. Voor, tijdens en tot twee dagen na de training dronken de deelnemers blauwe bessensmoothies. Een paar weken later ondergingen ze dezelfde training met het andere dijbeen en zonder smoothies.Uit bloedmonsters bleek dat de blauwe bessen een hogere antioxidant-verdediging in het lichaam aanmaken. De spieren herstellen zich in de eerste 36 uur na de training beter als de proefpersonen blauwe bessen eten.

Toverwoord afwisseling

Het geheim van voedsel schuilt in de afwisseling. En dan nog, geen lichaam is hetzelfde. Iedereen heeft individuele gevoeligheden voor ziektes. Maar dat veel superfoods geweldig goed voor je zijn, staat vast. In pure vorm wel te verstaan. Eet er gerust wat aardappel bij. En laat die vitaminepillen maar staan als je ook een rijkgevulde fruitmand en groentenla hebt.

Bronnen: Gezondheidsnet, De Standaard

Eerder gepubliceerd op 1 juni 2012 op hetkanWel

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Wetenschap en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Supervoedsel: marketingtruc of echt gezond?

  1. natuurfreak zegt:

    Helemaal akkoord..Gevarieerd eten en zelf zien wat het met je lichaam doet ,is het verstandigst.Als men fruit,groenten eet en beweegt zijn al die vitaminen preparaten niet nodig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.