Slank met vetten

Bron: mikebaird, Flickr

Bron: mikebaird, Flickr

Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, vetten kunnen je slank maken. Het meest evident is dit met kokosolie. Dit bevat het vetafbrekende laurinezuur. Onderzoekers die op Okinawa het dieet analyseerden van de vele kerngezonde ouderen daar, ontdekten at het eten van deze nogal slanke mensen ‘bijzonder vettig’ was. Je kunt je afvragen wat mensen dan wel dik maakt, als het niet door vet komt. Het antwoord is: hun totale voedings- en leefpatroon. Als je veel dierlijk vet en transvetten tot je neemt, veel bewerkt voedsel, veel geraffineerde suikers, weinig plantaardige, vezelrijke voeding en als je bovendien weinig beweegt: dan loop je aardig kans op overgewicht, gesteld dat die aanleg in je gestel zit. Bij de meeste mensen is die aanleg wel min of meer aanwezig. Verkeer je in de gelukkige omstandigheid dat al deze factoren je niet dik maken, dan word je alleen maar ziek.

Over welke stoffen in de genoemde vetten je dan precies slank maken en hoe dat gebeurt, vallen vele ingewikkelde biochemische verhalen te vertellen.  Maar het valt heel eenvoudig uit te leggen, welke richtlijnen je moet volgen als je wilt voorkomen dat je snel dik wordt.  Laat om te beginnen die griezelige fabrieksvetten in goedkope koek en gebak en frituurvet staan. Koop een prachtige fles dure olijfolie als een goede wijn, of koop geurige notenoliën die je snel verwerkt in salades en opmaakt voor ze ranzig worden. Dingen die snel bederven, vallen vaak beter dan dingen ‘zonder houdbaarheidsdatum. Bederfelijkheid betekent bij voedsel vooral dat er geen kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd.

Lees meer…

Vijf vette dingen die je niet dik maken

Twaalf vetverbranders tegen feestvoedsel

Waarom je brein steeds weer valt voor vet, zoet en zout

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.