- Sonnetten aan Orpheus. Lees mijn gedachten over Rilkes onsterfelijke zanger.
- Vestdijks poëzie. Recensie van ‘een snik tot glimlach omgelogen’ uit 2010.
- Vestdijk en Wilhelm Wie de oude Duitse keizer in ballingschap kende, en ook de schrijver Simon Vestdijk, zou niet snel een instant-vriendschap tussen die twee vermoeden. Toch leefden deze twee kopstukken tussen 1938 en 1941 in hetzelfde dorp. Inktfabrikant Von Gimborn, van het bekende Doornse arboretum, kwam bij beide over de vloer. Lees hoe hun wegen zich kruisten…of niet.
- Amphi Parnas was het eerste Utrechtse cabaretgezelschap na de Tweede Wereldoorlog. Wat speelden zij, wat was het publiek, welke latere bekende Nederlanders stonden er op de planken?
- Alain Teister, Utrechts literair fenomeen, bohémien en theaterschrijver. Zijn leven en levenseinde.
- Tais Teng, of Thijs van Ebbenhorst Tengbergen, studeerde en werkte in Utrecht. De stad figureert regelmatig in zijn grillige, vaak ook poëtisch getinte vertellingen. Tais huldigt bijzonder originele opvattingen over de aard van de realiteit. (PDF)
- Goethe. Volgens heersende opvattingen moet een roman slecht aflopen, wil hij literair iets voorstellen. Op Faust en de Junge Werther na, logenstraffen zijn meeste werken deze opinie. Rampspoed is allerminst zijn boodschap. In wat hij wel te zeggen heeft, kunnen veel spiritueel ingestelde mensen zich prima vinden.
- Jean Giono’s spin-off. De man die bomen plantte is een van de meest invloedrijke sages van deze tijd. Hoe een literair verhaal een immense navolging kreeg.
- Imaginaire landen. De wereldliteratuur biedt vele aanknopingspunten richting het Gedroomde Land, van More’s Utopia tot Hesses Morgenlandfahrt. Hier een groot aantal inspirerende voorbeelden.
- Houten Haarlemmers. Stadswandeling langs humoristische grootmeesters als Van Deyssel en Bomans, langs voetstappen van Frederik van Eeden en Harry Mulisch.
- Wilhelm II tussen geleerden. Sprekers in de Doorner Arbeitsgemeinschaft.
- Existentiële wandeling bij Swifterbant.
- Eddy Lie. Gedichten van een Indische Nederlander.
- Tosca Niterink. Hilarisch pelgrimeren met Klimmen naar Kruishoogte.
- Van hier naar Masiakriki. Dromerige Surinaamse stromen en een junglecrèche.
- Ton Lemaire, gepromoveerd in wijsgerige antropologie, geloofde volop in menselijke goedheid toen hij tussen moderniserende boeren ging wonen in het nog idyllische Vierlingsbeek. Hij zag het historische landschap weggebulldozerd worden voor monocultuur en betonbouw. Zijn bewogen protesten oogstten slechts pesterijen. Hij woont alweer decennia op het Franse platteland en stookt er zijn eigen notenlikeur. Portret van een eigenzinnig denker.
- Alexandra David-Néel Eigenzinnigheid wordt vaak beloond, in het bijzonder wanneer deze karaktertrek samengaat met het verlangen te leren en met enkele gouden graantjes idealisme. Alexandra David-Néel bereisde als eerste Westerse vrouw Tibet in de jaren twintig. Hier valt te lezen hoe.
- Alan Watts was zonder twijfel een groot charmeur, niet alleen met woorden, maar ook in verschijning en sociale omgangsvormen. Daarnaast was hij een gepassioneerd liefhebber van natuurschoon en een ongelooflijk erudiete en welsprekende filosoof. Hij bracht als een van de eersten de Zenfilosofie op een toegankelijke manier naar een westers publiek. Zijn leven was al even boeiend als zijn boeken.
- Alain Teister, Utrechtse poëet, dramaschrijver en schilder, leidde een kleurrijk maar kort leven. Behoorde tot de fine fleur van het kunstenaarsleven in de Domstad. Dit portret belicht zijn bijdragen voor het theater.
- Hildegard von Bingen leefde meer dan 900 jaar geleden in een Duits klooster. Deze zeer getalenteerde en mediamieke vrouw zag kans in een voor vrouwen riskante tijd zich publiekelijk te manifesteren op het gebied van beeldende kunst, geneeskunde en literatuur. En dit zonder als heks te moeten sterven.(zie tekst)
- Goethe. Lees hier waarom dit artikel hem de ‘Grootvader van de New Age’ noemt.
- Anselm Grün. De archetypische wijze man. Monnik, maar ook boeiend voor ongelovigen.
Boeken van Zilvervis
Van het Pad, prachtige reisverhalen uit Mexico, Duitsland, Tibet, New York en Thailand. Verschenen: oktober 2017. Te koop via frankflippo.nl en bol.com
Esoterie in Begrijpelijke Taal, door Frank Flippo; helder, meeslepend, verhalend. Dit bijzondere boek is te koop op bol.com en via hfflippo@zilvervis.net
Frank Flippo, schrijver
Zilvervis op Facebook
Categorieën
Achterkant
-
Voeg je bij 520 andere abonnees