Laat voedsel u tot medicijn dienen, zei de oude Griekse geneesheer Hippocrates al. ‘Drugs’, het Engelse woord voor medicijn, verwijst naar gedroogde kruiden en dat waren vaak de oudste medicijnen. Wie goed eet, heeft meestal geen medicijn nodig. Er zijn vele kruiden, vruchten en groenten die je gezondheid bijsturen zo lang de klachten niet te ernstig worden. En soms helpt ook een soepkip of een krachtige vleesbouillon.
Ook bij ernstige aandoeningen zoals kanker geloven mensen dat eten het kan voorkomen of genezen. Misschien is dat zo, met dien verstande dat het karakter van plantaardige geneeskracht veel vaker voorkomend is dan genezend. Er zijn wel giftige planten zoals vingerhoedskruid die letterlijk een shock-effect geven, maar dat is soms een duwtje te ver en dan is er geen weg terug meer. Bovendien varieert in planten de dosering van de werkzame stof, afhankelijk van seizoen, groeiplaats en klimaat. En bij zulke krachtige planten is de uitwerking op mensen vaak onvoorspelbaar. Om die reden moet je nooit de giftige plant zelf gebruiken als ‘paardenmiddel’. Het ultieme anti-kankerdieet bestaat niet omdat ieder mens zijn eigen soort kanker heeft. Wel zijn er planten met duidelijk kankerremmende eigenschappen, zoals broccoli en citroen. Tumoren krijg je er niet mee weg.
Medicijn of niet? Baat het niet…knoflook, selderij, bosbessen en sinaasappels smaken in ieder geval beter dan bloeddruktabletten of vaatverwijders en ze zien er ook beter uit. Wat is leuker dan een heerlijke maaltijd bereiden en intussen bouwen aan je gezondheid? Eet en drink smakelijk met het onderstaande.
Lees meer
Vitamine D helpt tegen diabetes
Boost je immuunsysteem met natuurlijke voeding, bijvoorbeeld bij grieperigheid
Wortelen en tomaten beschermen tegen de zon, als je niet rookt