Longevity food: soja

Koreaans bijgerecht op basis van tofu. Bron: Flickr, Ron Dollete

Koreaans bijgerecht op basis van tofu. Bron: Flickr, Ron Dollete

Longevity is het Engelse woord voor een lange levensverwachting. Voedsel speelt hierin een belangrijke rol en ook (gefermenteerde) sojaproducten vallen onder het ‘longevity dieet’. Naast dat deze producten erg gezond zijn, hebben ze ook een krachtige kankerremmende werking.  Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Arkansas laat dit zien. Ontdekt werd dat dat peptiden (een microscopisch kleine eiwitsoort) uit sojameel de groei van darmkanker-, leverkanker- en longkankercellen remmen, althans in een reageerbuis.

Bewoners van de Japanse eilandengroep Okinawa eten veel sojaproducten. Kanker, oorspronkelijk een degeneratieziekte, komt er bijna niet voor. Okinawa staat bekend om zijn vele stokoude en kerngezonde mensen. Het is een van de beroemde ‘Blue Zones’; plekken op aarde waar al eeuwenlang onder andere voedingsgewoonten de bewoners lang jong houden.

In het Amerikaanse onderzoek bleken de soja- peptiden een duidelijk waarneembare remmende invloed te hebben op de groei van kankercellen. Als meer peptiden werden toegevoegd, vergrootte dit de remmende werking. De werking nam af bij her verlagen van de dosering. Soja-peptiden bleken de celgroei van darmkankercellen af te kunnen remmen met 73%, die van leverkankercellen met 70%. Longkankercelen werden voor 68% afgeremd in hun groei.

Het gaat hier wel om effecten in een reageerbuis. Het menselijk lichaam is oneindig veel complexer. Het is niet duidelijk dat dit gunstige effect ook optreedt bij mensen, maar het is een aanwijzing.

Soja heeft nog veel meer gezonde kanten. Een andere stof in sojabonen, het eiwit Bowman-Birk Inhibitor (BBI), werkt preventief bij prostaatvergroting. Dit is een kwaal waar veel oudere mannen last van hebben. Maar BBI remt ook een van de ernstigste processen van multiple sclerose, namelijk de afbraak van zenuwcellen.

Ferment

Dus het kan geen kwaad wat meer soja te eten. Doe het dan gelijk goed en eet het gefermenteerd. Fermentatie is eigenlijk gecontroleerde rotting. De voedingsstof wordt geïsoleerd bewaard met maar 1 bacterie of schimmel, die heilzaam is voor mensen. Vele soorten voeding ontstaan door fermentatie: schimmelkaasjes, zuurkool, yoghurt. Okinawanen eten veel gefermenteerde sojaproducten, zoals miso, natto en tempeh. Bekend is dat gefermenteerde producten bijzonder gunstig zijn voor de darmflora. De darmflora is cruciaal voor onze weerstand tegen ziektes. Een Japans onderzoek uit februari van dit jaar liet zien dat een extract van natto (gefermenteerde sojabonen) de levensduur van het wormpje Caenorhabditis elegans verlengt.

Meer kankerremmers

Niet alleen soja, ook andere voedingsmiddelen bevatten stoffen die kankerremmend werken. Resveratrol, dat in meerdere planten zit maar vooral in de schil van blauwe druiven, bleek in een laboratoriumomgeving de groei van borstkankercellen te stoppen. Dit komt door het effect dat resveratrol uitoefent op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Van resveratrol is ook bekend dat het schimmels en bacteriën doodt. Het helpt hartaandoeningen voorkomen, en helpt ook obese mannen af te vallen.

Een beroemde andere kankerremmer is sulforafaan. Dit vind je in broccoli, in andere koolsoorten en in bijvoorbeeld radijs. Sulforafaan lijkt leukemiecellen te doden zonder enig nadelig effect op gezonde cellen.

Bronnen: Journal of the Japanese society for Food Science and Technology, Huffington Post

(In iets gewijzigde vorm werd dit artikel op 29 maart ook gepubliceerd op hetkanWel)

Lees ook

Voedsel waar je misschien wel 100 mee wordt: vette zalm

Voedsel waar je 100 mee wordt? Eet meer peulvruchten!

Voedsel waarmee je de 100 kunt halen: knoflook

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.