‘Twee werelden in één ziel’, gedichten van Eddy Lie

(Door Frank Flippo)

Eddy Lie, schilder en dichter met wortels in het verre Indonesië, ontving dit voorjaar een koninklijke onderscheiding. Zijn jarenlange inzet voor de Indische Nederlanders en zijn brugfunctie tussen beide culturen werden hiermee bekroond. Ook Eddy Lie’s gedichten zijn  één groot pleidooi voor wederzijds begrip. De bundel ‘Twee werelden in één ziel’ presenteerde hij in 2004 in het Indisch-Indonesisch centrum Nusantara Indah in Utrecht. Hieronder een interview:  “Veel Nederlanders van Indische komaf drukken hun eigen cultuur weg.  Dan komen zij zichzelf later des te harder tegen.”

Nederland telt een respectabel aantal mensen van Indische komaf. Velen van hen willen echter alleen worden aangesproken op hun Nederlander-zijn. “Die drukken hun eigen cultuur weg”, vindt Eddy Lie. “Maar dan komen zij zichzelf later des te harder tegen. Juist naarmate het langer geleden is dat je hier kwam, wordt het steeds belangrijker je bezig te houden met waar je vandaan komt.”

Eddy Lie studeerde communicatiewetenschappen en volgde lessen in schilderen en kunstgeschiedenis. Veel stof voor gedichten en schilderijen haalt hij uit zijn reizen naar onder andere China. “Toen ik daar in een grote groep aankwam, nog in Mao’s tijd, riep de Chinese tolk: Welcome home. Dat deed me wel wat.” De ontmoeting met de Ander is het thema voor Lie. Die ander kan een willekeurig mens zijn. Zie het gedicht Uniek Mens:

Zo een als jij zal er nooit meer op aarde verschijnen/ Uniek mens in ziel en lichaam/ je kleurt het licht in mijn bestaan/ Niet beter of minder dan ik/ ben jij zo eigen schoon en verrassend anders/ Ik wil je zo houden 

Westers verstand

Voor de Indische gemeenschap is Eddy Lie geen onbekende. Hij schreef vele verhalen en artikelen in tijdschriften en publiceerde dichtbundels als Weerklank, Bersama/Samen en Lijn 26. Regelmatig treedt hij op tijdens manifestaties, festivals en literaire dagen. Geboren in 1946, woonde hij tot zijn tiende in Indonesië, daarna in Nederland, waarvan 38 jaar in Utrecht. Eddy Lie: “Wij moesten leren hier te leven, terwijl we een geschiedenis in Indonesië achter de rug hadden. Wij waren de eerste groep ‘buitenlanders.” Opvang was er nauwelijks. De Nederlanders wisten niet wat ze zagen. Ik, met mijn blanke huid, werd als kind zelfs uitgescholden met het woord nikker! We moesten  nieuwe dingen aanleren, zonder onze oorspronkelijke cultuur te verloochenen. Dat lukte, door ons te blijven voeden met onze Indische achtergrond. Naarmate je langer in Nederland bent, wordt dat belangrijker. Langzaamaan leven wij steeds meer vanuit ons hoofd, net als Nederlanders. Om dat andere, je intuïtie en gevoel, niet kwijt te raken, moet je er des te meer mee aan de gang. Tijdens Pasar Malams kun je elkaar ontmoeten en je rijke Indische erfgoed uitwisselen. Wat is je Indische kant? De eerste generatie begreep dat nog intuïtief. Wij kunnen met westers verstand de weg terug vinden.”

Tegenstellingen

Westers vindt Lie de neiging om overal tegenstellingen te zoeken.”Dat schept afstand en verdeeldheid.” Nee, dan liever het oosterse gemeenschapsdenken, zoals in het Indische familieleven. Eddy: “Dat familieleven is van oudsher sterk. In Nederland moet een jongere snel op kamers. Individuen moeten zich ontwikkelen en de verbinding met hun familie loslaten. Veel mensen, ouderen en jongeren, zijn daardoor eenzaam en blijven dat. Echte ontmoetingen zijn namelijk zeldzaam. Er is veel vervreemding. Hoeveel mensen groeten elkaar nog op straat? Maar dat kan natuurlijk anders. Zo gauw je waardering opbrengt voor een ander, heb je een echte ontmoeting.”

Uit het gedicht Nieuw land:

O zon, sta op in mij/ Noordenwind, bemin mij/ Nieuw land, ik ben jouw kleumende zoon

Eddy Lie, Twee Werelden in één ziel. Te bestellen door €12,- over te maken (incl. verzendkosten) op 753630419 t.n.v E. Lie te Utrecht. onder vermelding van ‘twee werelden in één ziel.’ Of bestel via Eddy’s eigen website http://eddy.aloen-aloen.nl/

(Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het weekblad Ons Utrecht in 2004.)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Interview, Literaire onderwerpen, Spiritueel, Subculturen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.