Sonnetten aan Orpheus

Orpheus, door Franz von Stuck (1891)

Orpheus, door Franz von Stuck (1891)

(Door Frank Flippo)

‘Zij zijn misschien het geheimzinnigste en mijzelf raadselachtigste dictaat dat ik ooit heb voortgebracht” aldus de dichter Rainer Maria Rilke (1875-1926 ) over zijn ‘Sonnetten aan Orpheus,’ verschenen in 1922. Orpheus is de Griekse dichter-god die zijn bruid Eurydike terug moest halen uit Hades, het Griekse schimmenrijk. De koning van de onderwereld gaf haar mee, maar onderweg mocht Orpheus niet één keer omkijken of zij hem wel volgde. Natuurlijk deed hij dat wel. Lees hier het volledige essay.

Over de Sonnetten aan Orpheus schreef ik in 1988 een werkstuk dat hoge ogen gooide. Voor het eerst wordt het hier gepubliceerd. Een citaat: ‘Ondanks de doordrenking met doodssymboliek zijn de Sonnetten niet somber: originele beelden van grote schoonheid en een serene helderheid worden je deel als je door een taaie schil kunt klauwen van hermetische taal. De schil omgeeft de kern als de muren van een weerbarstig en massief Habsburgs bouwwerk.” Muziek kan betoverende werelden oproepen, maar de doden terug halen gaat haar krachten te boven.

Lees ook

Op reis naar Misschien

Plantenpoëzie

Goethe, grootvader van de New Age

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Literaire onderwerpen, Recensie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Sonnetten aan Orpheus

 1. Jammer, ik kan de link niet openen……

  Like

 2. Zilvervis zegt:

  Beste ZijalleenisZij, je kunt het bestand nu openen. Veel leesplezier en dank voor de melding!

  Like

 3. Herman E van Vuure zegt:

  Herkenbaar lettertype !

  Like

 4. Herman E van Vuure zegt:

  Oh ja, en dan nog dit: fantasmagorisch is een fraai woord – in dit stuk enigszins verhaspeld . Een kennis en nu ik ook vraagt zich wel af / vraag … me af: waar komt de kwalificatie: ‘ Plantengod ‘ vandaan [ ik denk ineens: zou t ‘ Planetengod ‘ geweest moeten zijn ? ]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.