(Door Frank Flippo)
‘Laat voedsel uw medicijn zijn’, riep Hippocrates (460-370 v. Chr) al, en steeds meer onderzoeken bevestigen zijn eeuwenoude gelijk. Onze markten puilen uit van de verse kruiden en groentes. Wie hun heilzame werking kent, kan griep en andere narigheid op afstand houden. Oesters, geroosterde zonnepitten, oregano, venkel zijn niet alleen voor fijnproevers. Ook wie gezond wil zijn, eet ze graag.
Rozemarijn
Hoe stouw je het snelste je eten vol antioxidanten? Gebruik verse kruiden. Ze verbeteren de smaak, maar zijn ook zeer gezond, vol vitamines en mineralen en sommige, zoals rozemarijn, breken zelfs giffen af die ontstaan bij het koken. Bij grillen van vlees ontstaan kankerverwekkende stoffen, HCA’s. Wie gegrild vlees echter rijkelijk met rozemarijn omlijst, kan tot 80% van dit effect tenietdoen.
Peterselie
En neem nu peterselie. Twee eetlepels van dit verse kruid is genoeg voor je dagelijkse inname van vitamine K. Vitamine K leidt de botgroei in goede banen, het stollen van het bloed en de leverfunctie. Op peterselie kauwen verdrijft ook bijna elke kegel. Fijn in de slaapkamer. Het gold dan ook als een liefdesmiddel in de tijd van de oude Grieken.
Oregano
Als je maar één kruid wil gebruiken in je keuken, neem dan oregano. Dit bevat 20 keer meer kankerbestrijders dan andere kruiden. Een eetlepel verse oregano heeft evenveel antioxidanten als een appel. Per gram gerekend, bevat het dubbel zo veel antioxidanten als blauwe bessen.
Salie
Salie, vaak als heilig kruid gebruikt bij rituelen, loopt maar net achter op oregano qua antioxidanten. Het stimuleert de hersenen en verbetert het geheugen, zo is aangetoond.
Pepermunt
Pepermunt staat op drie in de top drie van kruiden met de meeste antioxidanten. Het houdt je slank, want het onderdrukt de eetlust. Alleen al de geur schijnt de eetlust te remmen. Lekker bij groenteschotels, lamsvlees en kip.
Citroengras
Tenslotte citroengras: het verlicht koorts, spierkrampen, maagklachten en hoofdpijn. De antioxidanten erin helpen tegen oxidatieve stress. Zij verdelgen ook colibacteriën, een van de belangrijkste ziekteverwekkers.
Oesters
Zink helpt tegen verkoudheid en kan volgens een recent onderzoek de symptomen ervan verkorten. Van zinkpillen kun je echter hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Neem liever een oester, dat is het meest zinkrijke voedsel dat we kennen. Fijnproevers koken het zeer kort en licht in Chablis-wijn. Lijkt aanstellerij, maar het doodt wel eventuele ziektekiemen, altijd een risico bij rauw voedsel.
Kiprollade
Kiprollade is een heerlijke bron van eiwitten. Met eiwitten bouwen we onze spieren op, maar eiwit is ook nodig om antistoffen aan te maken die infecties te lijf gaan. Kip, kalkoen en varkensvlees zijn goede bronnen van eiwit. Bonen, noten en zuivel trouwens ook.
Anijszaad tegen snot
Aromatische zaden, zoals venkel en anijs, bevorderen ook de gezondheid. Anijszaad met zijn dropsmaak verzacht keelpijn en verlicht opstoppingen in de long- en keelholten, Een kop gekneusd anijszaad toevoegen aan heet water. Breng op smaak met honing, knoflook, suiker of kaneel. Tot drie keer daags drinken.
Venkel
Venkel, is net als anijs een natuurlijke vochtopwekker voor het lichaam. Venkel verzacht hardnekkige hoest en het is een weldaad voor de luchtwegen. Neem het zaad van de plant en zet er thee van.
Donkergroene groente
Vergeet ook de bladgroente niet: hoe donkerder het blad, hoe meer voeding. Dus liever rucola en boerenkool, dan ijsbergsla, als je de griep de baas wilt blijven. Bladgroen kan helpen tegen niezen, hoesten en ademhalingsproblemen, Een Britse studie onder muizen wees namelijk uit, dat muizen die meer groen aten, ook meer witte bloedcellen in de darmen hebben.
Thee met citroen
Of je nu zwarte, groene of witte thee drinkt, het bevat antioxidanten genaamd catechinen die ontstekingremmend werken. In een Japans onderzoek namen deelnemers drie maanden lang catechinecapsules in. Ze hadden liepen 75% minder kans om griep te krijgen. Catechine bevordert ook de spijsvertering en is een remmer van kanker en hartziekten. En combineer je thee met citrusvruchten: citroen, grapefruit, sinaasappel, ware vitamine C-bommen. Het effect van vitamine C wordt betwist, maar wel staat vast dat je de duur van een verkoudheid met een dag kunt bekorten als je in de beginfase veel citroenen of sinaasappels eet. Rode pepers zitten ook barstensvol vitamine C. Een rode paprika, ook een pepersoort, bevat 150 milligram, het dubbele van wat een vrouw per dag nodig heeft. Maar een ziek mens heeft wel tot 500 milligram nodig, goed verdeeld over de dag.
Zonnepitten
Ook in het rijk van zaden en granen vinden we anti- griep- en verkoudheidshapjes. Zonnepitten hebben veel vitamine E dat de celwanden versterkt, Vitamine E is erg goed voor je longen. Een studie in 2003 in Schotland toonde aan dat mensen die veel vitamine C en E gebruikten, minder longslijm produceerden.
Haver
Over slijm gesproken: haver bevat betaglucaan, wat het cholesterolpeil omlaag brengt en de afweer versterkt. Betaglucaan gaat infecties van het bovenste deel van de luchtpijp tegen, en bevordert waarschijnlijk ook de activiteit van witte bloedcellen.
Eet smakelijk!
Bron: Health.com
(Dit bericht werd eerder geplaatst op hetkanWel)
Gelukkig allemaal producten die ik lekker vindt!
Een oesterman van http://www.oesterman.net die ik laatst op een evenement bevestigde inderdaad dat oesters goed zijn voor je weerstand!
LikeLike