Wortelen en tomaten beschermen je tegen de zon (als je niet rookt)

Bron: Susan E Adams, Flickr

Bron: Susan E Adams, Flickr

Tomaten, wortelen, abrikozen en andere groenten die rijk zijn aan carotenoïden hebben een beschermend effect op de gezondheid. Carotenoïden zijn een soort pigmenten. Vooral lycopeen, de stof die tomaat rood kleurt, en bètacaroteen, die abrikozen en wortelen oranje kleuren, zetten zich ook af in de huid en vormen ‘s zomers een uitstekend verdedigingsmiddel tegen de schadelijke effecten van zonnestralen.

Bètacaroteen en lycopeen neutraliseren vrije radicalen die het DNA in de huid beschadigen, waardoor het risico op melanoom verkleint. Ook blijkt dat deze stoffen verschillende chronische ziekten voorkomen of remmen (niet genezen!), waaronder kanker, hart- en vaatziekten en maculaire degeneratie (steeds onscherper zien door het afsterven van kegeltjes in het netvlies).

Dip

Duitse onderzoekers vergeleken een jaar lang het effect van lycopeen en bètacaroteen op de huid van tien gezonde mensen. Hun onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Biomedical Optics, liet zien in hoeverre voeding en levensstijl de conditie van de huid beïnvloeden. Zij ontdekten dat door meer consumptie van groente en fruit de huid van deze proefpersonen in de zomer en herfst meer carotenoïden bevatten.

Stressfactoren zoals vermoeidheid, ziekte, roken en te veel alcohol, resulteerden in een vrij plotselinge daling van de carotenoideniveaus. Na zo’n dip had de huid een dag of drie nodig om weer te herstellen. Isabella Savini, voedingsdeskundige aan de Universiteit van Rome: “Bètacaroteen en andere carotenoïden dienen meerdere biologische functies. Zij helpen bij de aanmaak van vitamine A en werken als antioxidanten, stimuleren de groei en conditie van cellen. Stressvolle omstandigheden putten de reserves snel uit.

Alleen vers

Carotenoïden neutraliseren bijvoorbeeld vrije radicalen die ontstaan door de inwerking van zonlicht. En verminderen de schade die bepaalde UVB-straling aanricht aan het DNA. Zo wordt het risico op melanoom verminderd. “Ik wil benadrukken”, zegt Savini, “dat je deze gunstige effecten van een dieet rijk aan carotenoïden, niet bereikt door het innemen van carotenoïde voedingssupplementen. Een adequate inname van groenten is de beste keuze voor een goede gezondheid van de huid en het lichaam. ”

Ook zoete aardappels, spinazie, pruimen, rapen, radijzen, paprika, asperges, avocado’s, broccoli, bevatten deze stoffen, alleen niet allemaal in gelijke mate. En deze lijst is niet compleet. Maar wie als richtlijn neemt vers, gevarieerd en plantaardig, krijgt geheid genoeg ervan binnen.

Bron: Corriere della Sera

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.