Snelle suikers: een snelweg naar veroudering

terrenin Virginia, Flickr

Bron: terren in Virginia, Flickr

Ons voedsel is ervan doordrongen, want wij vinden suiker lekker. Dat is niet alleen aangeleerd, het zit ook in ons systeem. Geen melk zo zoet als moedermelk, en de menselijke tong heeft meer receptoren voor zoet dan elke andere diersoort. En we hebben suiker nodig voor tal van functies. Maar we overdrijven onze suikerinname, en zo wordt die nuttige stof een belangrijke veroorzaker van suikerziekte, kanker, rimpels en tal van andere afbraakprocessen. Het probleem is geraffineerde suiker. Die zit in koekjes, frisdranken, snoep, vaak ook in brood en vleeswaren. Wat doet suiker met je? Hoe kom je aan gezonde suikers? Hoe vermijd je een overmaat aan suiker? Lees het hieronder.Hoe werkt suiker?

Suiker is een koolhydraat en koolhydraten leveren energie voor ons dagelijkse functioneren. Ons lichaam streeft altijd naar evenwicht en doet dat in de regel geleidelijk. Maar onze rusteloze geest is te ongeduldig om daarop te wachten en wil snel meer energie. De gemakkelijkste oplossing is een zoete hap, want dat jaagt ogenblikkelijk de suikerspiegel op en zendt energie naar spieren en hersenen. De alvleesklier die insuline aanmaakt, krijgt het daarbij hard te verduren. Dat gaat honderd keer goed, maar bij de duizendste keer begint hij murw te worden. Het begin van problemen.

Als de gevoeligheid voor suiker afneemt, gaat die zich ophopen in weefsels in de vorm van vet, niet alleen zichtbaar maar ook in hart en bloedvaten en intercellulair weefsel. Zo kunnen suikermoleculen tal van stofwisselingsprocessen gaan verstoren. Op den duur ontstaan dan ziekten als kanker en diabetes. Deze processen gaan zeer geleidelijk en je merkt het vaak pas als het te laat is.

Er bestaan ook goede koolhydraten en suikers. Kenmerk van deze stoffen is, dat ze de suikerspiegel stabiel houden en hun werkzame stoffen maar geleidelijk afgeven. Het voedsel blijft langer in maag en darmen, zodat bijvoorbeeld darmbacteriën en cellen in de darmwand alle tijd krijgen om deze samen met aanvullende nutritiënten in het lichaam op te nemen. Die stoffen zorgen dat de suikers goed ‘landen’. Bonen, wortelen, knollen en bepaalde groenten zoals okra hebben goede suikers.

Lees meer

Ontwijk de suikerstoot en leef langer en gezonder

Vet en zoet zijn vriendjes van Alzheimer

Alternatieven voor brood

 

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.