Extra vitamine D ondersteunt de activiteit en afgifte van lichaamseigen insuline. Dit blijkt uit een nieuw Duits onderzoek onder jonge diabetespatiënten. Vitamine D stabiliseert de stofwisseling van hun bloedsuiker (hemoglobine); het effect konden de onderzoekers aanwijzen in de spieren, de lever en vooral in de betacellen van de pancreas (alvleesklier), waar insuline wordt gemaakt.
Bij kinderen met nieuw gediagnosticeerde diabetes mellitus type 1, verbeterde de functie van deze cellen door het toevoegen van die vitamine aanmerkelijk. “Als patiënten met een zwaar tekort aan vitamine D (een spiegel van onder tien nanogram of een miljardste gram per milliliter) steeg naar boven de dertig nanogram (ng), verbeterde de insulinesensitiviteit met 60 procent , zegt Klaus Badenhoop van het DDG.(Deutsche Diabeten Gesellschaft). Met insulinesensitiviteit bedoelt hij de gevoeligheid die lichaamsweefsels hebben voor insuline. Als die gevoeligheid normaal is, kan de stof inwerken op de weefsels en energie genereren.
Insuline is noodzakelijk om te kunnen leven. Uit koolhydraten (suikers) maakt het lichaam glucose, en insuline zet dit weer om in energie. Het probleem bij suikerziekte is, dat juist die insulineproducerende cellen ongevoelig zijn geworden en te weinig van deze stof afleveren
Auto-immuunziekten
Als in het lichaam voldoende vitamine D aanwezig is, worden de insulineproducerende cellen opgejut om meer van dit noodzakelijke hormoon te produceren. Badenhoop: “Samenvattend, kan de vitamine D bij suikerzieke patiënten de stofwisseling stabiliseren. En een vitamine D tekort is door voldoende zon en goede voeding te vermijden.
Klaus Badenhoop van Het Deutschen Diabetes Gesellschaft (DDG) ontdekte nog meer door het combineren van gegevens van verschillende onderzoeken. Ook patiënten die lijden aan auto-immuunziekten, als lupus erythematodes,(een bindweefselziekte), multiple sclerose, de ziekte van Crohn (chronische darmontsteking), reumatoïde artritis en autoimmuunthyreoiditis (schildklierontsteking) hebben aantoonbaar baat bij extra vitamine D. Volgens een andere wetenschapper, Dr Cedric Garland, anti-kanker onderzoeker aan de universiteit van California, leidt een verhoogde dagelijkse inname van vitamine D tot een flinke afname van diabetes en verschillende vormen van kanker.
Winterdepressie
Het onderzoek van de DDG laat ook zien dat wij 80% van onze behoefte aan vitamine D uit zonlicht kunnen halen. De overige 20% moet dan uit voeding komen (zuivel, vette vis, zongedroogde paddestoelen). In het koude seizoen wordt deze 80% bij lange na niet gehaald door gebrek aan zonlicht.
Maar vitamine D is noodzakelijk, ook voor gezonde mensen. Het versterkt de aanmaak en stevigheid van onze botten, versterkt het immuunsysteem. Voldoende vitamine D is nodig voor een hele lijst van belangrijke lichaamsfuncties. Het heeft een positief effect op het immuunsysteem, hart- en bloedvaten en is goed ter voorkoming van botontkalking, astma, MS en type 2 diabetes. Ook (winter)depressie, slechte tanden, geheugenverlies en slechte haargroei kunnen met vitamine D bestreden worden.
Prostaatkanker
Wetenschappers van het King’s College in Londen beweren dat vitamine D helpt symptomen van astma te bestrijden. De ‘zonneschijn’-vitamine zorgt voor een lager niveau van de natuurlijke chemische stof in het lichaam die de symptomen van astma verergert. De vitamine D helpt gemakkelijker te ademen.
Onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute wees uit dat mensen die in een gebied met veel zon wonen een lager risico hebben om te sterven aan o.a. borstkanker, eierstokkanker en prostaatkanker. Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Veel zonnebaden zou het risico op prostaatkanker met 20% kunnen verminderen
Onderzoekers van de Universiteit Kopenhagen onderzochten het sperma van 340 mannen en wat bleek: juist het sperma van mannen met voldoende vitamine D was in topvorm. De spermacellen presteerden beter op meerdere vlakken: ze vonden de goede richting naar de eicel beter, zwommen sneller en waren eerder doorgedrongen in de eicel.
Overigens moet je er ook weer niet kilo’s van gaan wegwerken. Er is een bovengrens waar zelfs vitamine D giftig wordt. Zo lang je echter gewone voeding eet en geen supplementen, valt die bovengrens haast niet te bereiken.
Bron: Der Standard
ik ben suikerziek en maak bijna geen D aan.Ik moet dit alle weken bijnemen waarom let de dokter daarbij de maandelijkse bloedonderzoeken niet beter op,?
LikeLike