Hersenkracht. Vier verbazende manieren om jong van geest te blijven

Bron: j nielsen, Flickr

Bron: j nielsen, Flickr

Wat kun je doen om er zeker van te zijn dat je brein fit en scherp blijft bij het ouder worden? Hersengymnastiek zoals kruiswoordpuzzels en wiskundesommen schijnen nieuwe verbindingen te creëren tussen hersencellen. Maar er zijn meer en verbazender manieren om geheugenverlies en dergelijke te voorkomen als het lichaam veroudert. Hier noemen we er vier.

1. Kijk naar natuurfilms

Een onderzoek, onlangs gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke blog PloS ONE wees uit dat mensen die natuurdocumentaires bekijken, hoger scoren in testen op taalvaardigheden dan mensen die online testen invullen en andere hersengymnastiek doen. Bekijkers van natuurfilms meldden ook minder stress en een hogere levenskwaliteit. Dit neemt volgens de onderzoekers niet weg, dat hersengymnastiek best nuttig kan zijn voor sommige mensen.

2. Houd je (LDL-)cholesterolpeil laag

Volgens een onderzoek uit 2009 lopen zelfs veertigers met een matig verhoogd cholesterolpeil een grotere kans, later Alzheimer en dementie te ontwikkelen. Je kunt je risico die kwalen op te lopen dus verkleinen door ervoor te zorgen dat je niveau aan ‘slechte’ (HDL-) cholesterolpeil binnen de perken blijft (Vermijd o.a. vette roomsausen en spek). De resultaten maken deel uit van een breder onderzoek dat zich richt op het benoemen van risicofactors op middelbare leeftijd die bepalen of iemand later dementie krijgt. Een aanvullend en afzonderlijk onderzoek liet zien dat mensen die op middelbare leeftijd overgewicht hebben, op latere leeftijd sneller mental achteruit gaan dan mensen met een gemiddeld gewicht.

3. Zorg goed voor je gebit

Twee keer per jaar op tandartscontrole en regelmatig flossen is goed voor je tanden en je tandvlees, maar het is waarschijnlijk ook goed voor je hersenen. Een recent onderzoek laat zien dat goede mondhygiëne een lager risico inhoudt op dementia. Onderzoekers die  zo’n 5500 ouderen 18 jaar lang volgden, ontdekten dat zij die hun tanden minder dan een keer per dag poetsten, tot 65% meer kans liepen op dementie dan mensen die wel elke dag poetsten. Kortom, poets en flos of stoker elke dag…

4. Drink groene thee

Uit een onderzoek uit 2012 bleek dat groene thee de cognitieve vermogens kan versterken, vooral bij mannen. Vermeld zij, dat slechts twaalf mensen werden onderzocht, maar ook dat dit het eerste onderzoek is waarbij een MRI-scan werd gebruikt om exact te kunnen zien wat epigallocatechine-3-gallaat (EOGC) doet met het brein. EPCG is een flavonoïde in groene thee. Naast dit beperkte onderzoek zijn er echter vele recente onderzoeken die uitwijzen dat groene thee beschermt tegen Alzheimer en een positief effect hebben op de geest.

Bron: Huffingtonpost

(Dit bericht verscheen op 25 juli 2011 ook op hetkanWel)

Lees ook

Gezond oud met hyaluronzuur en heel veel wortelen

Acht redenen waarom familie en vrienden je gezond houden

Oud worden, jong blijven: handreikingen voor een vitale ouderdom

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.