8 redenen waarom familie en vrienden je gezond houden

Twee blije Cambodjaanse zusjes. Bron: Flickr, paularps

Twee blije Cambodjaanse zusjes. Bron: Flickr, paularps

(Door Frank Flippo)

Warme relaties zijn koesterend en onbetaalbaar. Je merkt het des te meer in de donkere maanden, wanneer mensen wat dichter op elkaar kruipen. Maar dat het ook nog levensverlengend werkt, depressies tegen gaat en overgewicht voorkomt, wisten we nog niet. Hieronder acht verbluffende voorbeelden van de kracht van sterke relaties, en allemaal gesteund door onderzoek.

1.Een ouder zijn werkt levensverlengend

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 21000 stellen uit Denemarken. Vrouwen die kinderen baren, lopen vier keer minder kans, vroeg te overlijden door kanker, ongelukken of hart- en vaatziekten. Ook vaders hebben een verminderd risico vroeg aan deze dingen te overlijden.

2. Veel vrienden is net zo gezond als niet roken.

Veel mensen om je heen met wie je het erg goed kunt vinden, dragen in sterke mate bij aan een langer en gezonder leven. Zo sterk, dat het te vergelijken is met het verschil in levensverwachting tussen rokers en niet-rokers. Dit blijkt uit een grootscheeps Amerikaans onderzoek waarbij in totaal 300.000 mensen uit 148 verschillende onderzoeken werden vergeleken.

3. Broertjes en zusjes verminderen eenzaamheid.

Een zus is goed voor je geestelijke gezondheid. Met een zusje voelen kinderen die beginnen te puberen zich minder eenzaam, angstig en zelfbewust. En ze voelen zich meer geliefd. Een ander onderzoek toont aan dat je met een broer of zus meer geneigd bent tot goede daden. Nog algemener gesteld, blijken vrienden en familie je levensstijl vaak sterk te beïnvloeden.

4. Je eet zoals je vrienden

Bij een onderzoek van de website Blisstree gaf 36 procent van de ondervraagden en aan dat vrienden en familie hun voedingspatroon in sterke mate beïnvloeden. Van de ondervraagden liet 46 procent weten dat vooral hun partner een belangrijk verschil maakt in hoe gezond ze leven.

5. Vaders bevorderen veilig seksueel gedrag

Een sterke band met je vader maakt veel verschil in hoe riskant jeugdigen zich gedragen op seksueel gebied. Een New Yorks onderzoek liet zien dat als vaders bovendien open kunnen discussiëren over seks, ze hun kinderen zelfs nog meer beïnvloeden. De opinies van de vader en de warmte van de ouder-kind relatie bepalen zelfs in hoeverre een tiener tot seksuele activiteiten over gaat. Tieners zijn geneigd langer te wachten met actieve seks, als ze weten dat hun vader dat niet zal waarderen.

6. Praten met je moeder werkt stressverlagend

Als meisjes tussen 7 en 11 jaar telefoneren met hun moeder, daalt het gehalte aan stresshormonen en stijgt dat van het gelukshormoon oxytocine. Oxytocine-onderzoeker Jane Campbell: “Moeders weten hoe ze een kind moeten kalmeren, zonder dat ze daarvoor geïnstrueerd zijn. Wetenschappers onderzoeken hoe ‘moederen’ werkt. Dat het werkt, weten we als we oxytocine kunnen meten.”

7. Zusjes zorgen voor geluk

Tijd doorbrengen met je zus maakt gelukkiger volgens een Iers onderzoek. Mensen met zussen hebben meestal een betere communicatie met hun familie. Het uiten van gevoelens is fundamenteel voor een goede psychologische gezondheid; dat leer je beter als de familie ook zusjes heeft.

8. Moeders beïnvloeden hoe dik hun kind wordt

De relatie met je moeder als jong kind beïnvloedt je gewicht als tiener. Kleuters die een hechte band hebben met hun moeder, lopen volgens een recente Amerikaanse studie minder kans als tiener dik te worden dan kinderen met een afstandelijker moeder-kind relatie in de kleutertijd.

Bron: Huffington Post

(Dit bericht werd op 28 december ook geplaatst op hetkanWel.net)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op 8 redenen waarom familie en vrienden je gezond houden

  1. Punt 6 . Niets geeft mij zoveel stress dan praten met mijn moeder .

    Like

  2. natuurfreak zegt:

    Best interessant en fijn om lezen alhoewel 2 van de punten niet op mij slaan en me meer goed dan kwaad gedaan hebben

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.