Wat valt nu wel, en wat niet onder esoterie?

omslageso2

Een lezer stelt op mijn boeksite de vraag:

Esoterie is een heel breed terrein. Uw boek lezende ontdek ik dat ook veel schijnbaar gewone verhalen, stromingen en denkrichtingen een esoterische kant hebben. Hoe kom ik er nu achter of iets wel of niet esoterisch is?

Antwoord
Esoterie bestudeert de verborgen kant van de werkelijkheid. Het terrein is zo breed omdat je inderdaad de hele werkelijkheid vanuit esoterisch gezichtspunt kunt bekijken. Gewone dingen kun je esoterisch duiden, maar daar is vaak geen hocus pocus bij nodig. Neem nu het drinken van een kopje thee. Niets bijzonders, maar wie het drinkt als onderdeel van een zen-meditatie beleeft toch iets anders. Bij zen draait het om geheel en al in de ervaring op te gaan, dus zonder bijgedachten alles wat het bij het drinken komt kijken, tot in het kleinste gebaar, alle onderdelen ervan in je op te nemen. Esoterisch hieraan is dat als je dit doet, je onderbewuste zich aan je zal openbaren in de vorm van vragen, inzichten of beelden die spontaan binnen komen. Dit laatste een plek proberen te geven is een vorm van esoterie. Het een plek proberen te geven is een vorm van esoterisch zelfonderzoek. Esoterie probeert de verborgen wereld te doorgronden en die zit in de dingen om je heen. Maar hij zit net zo goed in je eigen gedachten en dromen die zonder dat je ze stuurt, naar boven komen, Met dit voorbeeld maak ik duidelijk dat ook de eenvoudigste dingen onder esoterie kunnen vallen, op voorwaarde dat je er in volle aandacht mee om gaat. Hiermee maak ik gelijk ook duidelijk wat niet onder esoterie valt: gezellig met je buurvrouw over alledaagse zaken babbelen onder het genot van een kopje thee is uitdrukkelijk géén esoterie.

Lees meer vragen en antwoorden in ‘Vraag de auteur’ op mijn boeksite. Of stel zelf een vraag…

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Overig, Spiritueel, Zilvervis en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.