Twaalf vetverbranders tegen feestvoedsel en zware winterkost

Vetverbranders zoals kaneel helpen je de kerst door. Foto: quinn.anya, FlickrJe kunt nog zo gezond leven, ook na de kerstdagen aanbreken, is het vaak gedaan met de goede voornemens. Oliebollen, hartige feestmaaltijden, chocolademelk… Maar de feestdagen vormen een van de vetste periodes van het jaar. En toch, als je een beetje oplet met wat je eet, kun je al dat vet de baas en kom je ongeschonden (of in ieder geval minder dik) de feestdagen door. Hier 11 vetverbrandende etenswaren voor de kerst (en daarna).

Tip: gebruik een van onderstaande ingrediënten als basis voor een gerecht bij de kerst- of feestmaaltijd, bijvoorbeeld na een steviger, vetter gerecht.

1. Kaas, kwark en yoghurt

Deze melkproducten bevatten veel kalk, en calcium neemt vet op. Het Amerikaanse blad Nutrition Reviews haalt 90 studies aan die een sterk verband laten zien tussen veel calcium opnemen en verbeterd evenwicht van nutritiënten in het lichaam. Gebruik een magere variant.

2. Haver en gerst

Dit zijn granen met veel vezels, Vervang witte rijst eens door gerst bij je heerlijke kerstmaal. Wat zich anders vastzet als potentieel kwaadaardig buikvet, raak je volgens het American Journal of Clinical Nutrition met gerst of haver gelijk met de inname van de vezels weer kwijt.

3. Groene thee

Deze bevat veel catechine. Deze verhoogt de stofwisseling en het tempo waarmee de lever vet verbrandt, aldus onderzoeker Kevin C. Maki in het Journal of Nutrition. Voor een optimaal effect moet je vier tot zes koppen groene thee per dag drinken, gecombineerd met minimaal 180 minuten lichaamsoefening per week.

4. Eieren

Die zitten vol proteïne, en eiwitten helpen op verschillende manieren tegen obesitas. Om te beginnen heeft het lichaam veel energie (calorieën) nodig om eiwitten te verteren, meer dan bij andere voedingsbestanddelen. Proteïne bevordert de aanmaak van spiermassa, ook bij gewichtsafname, en spiermassa verbruikt meer energie dan vet. Tenslotte werken eiwitten veel dempender op het hongergevoel dan koolhydraten. Hoofdonderzoeker Donald K Layman van de Journal of Nutrition voegt daaraan toe dat minder koolhydraten eten ook helpt bij gewichtsverlies.

5. Walnoten en amandelen

Met hun vezels, proteïnen en goede vetten, vormen ook noten een goede aanvulling op een slank dieet, zo lang je er geen kilo’s van wegwerkt. Die goede vetten vergroten waarschijnlijk de gevoeligheid van je lichaam voor insuline. Insuline wordt dan effectiever in het verwerken van suikers die anders omgezet worden in vet. Walnoten zijn buiten vis een van de beste bronnen voor omegavetzuren. Amandelen zitten vol calcium, wat je botten voedt en versterkt.

6. Zalm

Wat? Van vette zalm word je slanker? En toch is het zo, zegt Irene Munro, onderzoeker aan de University of Newcastle in Australië. “Hoe het precies werkt is onbekend, maar omega 3 vetzuren reduceren de vetmassa.” Een onderzoek hierover dat zij leidde, verscheen onlangs in de British Journal of Nutrition. Ook andere onderzoeken kwamen tot de slotsom dat omega 3 vetzuren je minder hongerig maken en een gevoel van verzadiging geven tot twee uren na het nuttigen van een maaltijd met vette vis. Advies: eet tenminste twee keer per week zalm of andere vette vis zoals makreel, haring en sprot.

7. Appels, peren, zoete paprika

Zij bevatten veel flavonoïden, dit zijn natuurlijke chemicaliën in planten die waarschijnlijk vet verbranden. Een onderzoek in de American Journal of Clinical Nutrition dat 14 jaar lang vrouwen monitorde, laat zien dat zij die de meeste flavonoïden innamen, aanwijsbaar minder toenamen in lichaamsgewicht vergeleken met vrouwen die juist weinig ervan aten. Epidemoloog Laura Hughes van de universiteit van Maastricht: “Uit onderzoek op dieren blijkt dat deze flavonoïden de calorieverbranding doen toenemen, de glucoseopname in spierweefsel vergroten en de vetverbranding versterken.

8. Lijnzaad

Deze glanzende, nootachtig smakende zaden zitten vol lignanen, Vrouwen die na de overgang meer lignanen namen, hadden minder lichaamsvet en een lagere body mass index volgens een onderzoek in het British Journal of Nutrition. Voeg elke dag een eetlepel gebroken lijnzaad toe aan je ontbijtgranen, yoghurt of saladedressing

9. Azijn

Volgens onderzoekers zet azijn genen aan die enzymen produceren die je lichaam helpen, vet af te breken. Slurp elke dag 15 ml azijn, verdun het met melk of zoetigheid, of gooi het door je salade. Azijn reguleert ook je bloedsuikerpeil en helpt voorkomen dat die piekt na een maaltijd.

10. Rode pepers en paprika

Je vindt ze vaak naast een vettig sausje. Laat dat staan! Doordat er veel vitamine C in zit en capsaïcine, werken ze zeer afslankend. Capsaïcine zet de vetverbrandende actoren in je lichaam aan. Daanaast geven rode pepers en paprika’s je de nodige vezels waardoor je je langer verzadigd voelt. Eet ze rauw, zonder dipsaus. Je kunt ze ook roerbakken en eten met wat ricotta. Deze kaas is rijk aan kalk, die andere vetverbranderr.

11. Kaneel

Dit veelzijdige kruid helpt bloedsuiker te verlagen en insulinegevoeligheid te verhogen. Hierdoor wordt minder suiker als vet opgeslagen in je lichaam, en dat helpt bij slanker worden. Een onderzoek uit 2012 in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics liet zien dat kaneel toegevoegd aan ontbijtgranen, na het eten een regulerend effect heeft op de glucoserespons (de suiker-piek) zowel bij mensen met normaal gewicht als bij mensen met overgewicht.

Bron: Reader’s Digest

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.