Zo maak je havermout goed klaar

Bron: achichi, Flickr

Bron: achichi, Flickr

Dankzij het boek “De Voedselzandloper” van de Belgische arts Kris Verburgh is havermout eten populair geworden. Volgens Verburgh zijn tarwe en andere koolhydraatrijke producten zoals aardappelen en rijst slecht voor de gezondheid. Het is echter lastig om deze producten helemaal te vermijden. Daarom biedt Verburgh een alternatief: havermout.

Of je het nou eens bent met de ideeën van Verburgh of niet: havermout is zeker gezond. Het verlaagt het cholesterolgehalte, verzadigt voor langere tijd, is glutenvrij, calorie-arm, en zit vol antioxidanten. Is het ook het ideale ontbijt?

Dat is het wel als je het goed klaarmaakt. Hieronder staat hoe je dat doet en waarom.

Liever geen instant havermout

De meeste mensen kopen havermout als instantproduct in de supermarkt. Er is ook een ‘minder instant’ product te koop in de natuurvoedingswinkel. In de fabriek worden de haverkorrels eerst gemalen en met heet water tot een soort smurrie gemaakt, vervolgens wordt deze massa in machines onder hoge druk en met stoom geplet in en vervolgens gedroogd. Zo ontstaan de havervlokken en havermout die je vindt in de supermarkt. Bij haver vernietigt dat de fytase. Fytase is een enzym dat fytinezuur afbreekt en dat proces is belangrijk, want fytinezuur blokkeert de opname in je lichaam van al die nuttige stoffen.

Havermout met roggemeel

Geen paniek, want je kunt fytase ook weer toevoegen. Hoe doe je dat, zodat je toch een gezond havermoutpapje krijgt?  Als volgt: Doe de havermout de avond van tevoren in lauw water met een lepel roggemeel. Roggemeel bevat erg veel fytase. De volgende ochtend giet je het goedje af en je havermout is klaar voor bereiding. Is nu alle fytinezuur eruit? Om nog zekerder te zijn van je zaak, kun je er ook nog een lepel yoghurt of ctroensap aan toevoegen. Zo wordt een fermentatieproces op gang gebracht dat het fytinezuur verder afbreekt. Op gang gebracht, want echte fermentatie duurt 12 tot 24 uur. Heb je daar geen geduld voor, opnieuw geen paniek. Fytinezuur kan geen kwaad als je er een beetje van binnen krijgt. En als je je pap met vruchten eet, heeft dat ook weer een neutraliserende werking.

Voor puristen: hele haverkorrels

Voor de puristen onder ons is er nog een derde weg: hele haverkorrels. Volgens de bekende voedingsdeskundige Weston Price zijn natuurvolkeren die geen enkel industrieel voorbewerkt graan gebruiken en al hun granen zelf bewerken, veel en veel gezonder dan wij. Ook Sally Fallon, bekend van het boek Nourishing Traditions en voorzitter van de Weston Price Foundation, is erg kritisch over bewerkte granen. Volgens haar verdwijnen door industriële fabricageprocessen de gezonde stoffen uit de granen. Door het verhitten, pletten en weer persen in allerlei vormpjes (denk aan cornflakes) verandert de chemische samenstelling van de eiwitten en is al het goede van de granen verdwenen.

Dus hoe maak je havermout van hele haverkorrels? Twaalf tot 24 uur weken in water met roggemeel en wat yoghurt, dan afgieten, malen en een kwartiertje koken. Haverpap van haverkorrels is wel wat ruwer en vezeliger. Maar je moet toch wat voor je gezondheid over hebben…

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zo maak je havermout goed klaar

 1. Johan zegt:

  Als je een pak havermout in de supermarkt koopt zit daar dat fytinezuur nog wel in? En is dat er nog uit te halen? Wat zijn de verhouding van havermout en roggemeel om dat fytinezuur dan in orde te krijgen? Ik lees overal wel weer dat rogge helpt, maar nergens concreet hoeveel van elk. Als ik snelkook havermout uit de supermarkt heb en het een minuutje aan de kook heb is het dan uberhaupt nog slecht?

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Daar zit het nog in. En door het fabircageproces (bij grote hitte) is de fytase (het enzym dat fytinezuur kan afbreken) vernietigd. Daarom moet je de fytase weer toevoegen, een eetlepel roggemeel voeg je toe aan zes eetlepels havermout en die zet je in wat lauw water een nachtje weg om de fytase zijn werk te laten doen. Afgieten, opkoken, klaar. Of het slecht is, hangt af van de totale hoeveelheid fytinezuur die je per dag binnenkrijgt. Het zit nl ook in chocolade, koffie, en vele noten en peulvruchten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.