Mensen met chronische en stressgerelateerde ontstekingskwalen zoals reumatoïde artritis, darminfecties en astma, vinden waarschijnlijk baat bij mindfulness-meditatie. Een recent onderzoek van de universiteit van Wisconsin, Verenigde Staten, wijst in die richting.
‘Stressvermindering door Mindfulness’ is de naam van een methode die werd ontwikkeld voor patiënten met chronische pijn. Hij bestaat uit voortdurende concentratie op de ademhaling, op je lichamelijke gewaarwordingen en op gedachten die in je opkomen. Deze mindfulness-antistresstherapie kan zittend, lopend of tijdens yoga gebeuren. Hoewel de populariteit van mindfulness al jaren stijgt, was er tot nog toe was er weinig wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit hiervan. Dit onderzoek brengt daar verandering in.
Gymnastiek
Het vergelijkt voor het eerst het effect van mindfulness met andere vormen van therapie zoals ondersteunende sociale interactie, deskundige instructie of het leren van nieuwe vaardigheden. Het team van dr. Rosenkranz uit Wisconsin bestudeerde twee vergelijkbare groepen patiënten.
De ene groep deed enige tijd aan mindfulness, de andere deed in dezelfde periode aan andere beproefde manieren die stressreducerend werken, zoals regelmatige gymnastische oefeningen. De onderzoekers keken hoe dit zich verhoudt tot mindfulness- methodes zoals loopmeditatie. Beide groepen besteedden evenveel tijd aan hun training, kregen gelijk gekwalificeerde docenten en evenveel oefeningen voor thuis mee.
“Zo konden we zien of er veranderingen plaatsvonden die specifiek zijn voor mindfulness’, legt onderzoekster Rosenkranz uit. Met een speciale test die sociale stress meet, de Trier Social Stress Test, en een crème die capsaïcine bevat, een prikkelende stof die van pepers afkomstig is, onderzochten de onderzoekers hoe het immuunsysteem reageerde voor en na het onderzoek.
Zowel de ‘nuchtere’ methode van gymnastiek en gezond eten, als de mindfulness-methode bleken stressverminderend te werken. Maar mindfulness remde de stressgerelateerde ontstekingen sterker af. Deze uitkomsten tonen aan dat mensen met chronische ontstekingen er sterk bij gebaat zijn, als ze leren hun emoties beheersen in stressvolle situaties.
Medicijnen
De studie laat ook zien dat mindfulness meer verlichtend werkt bij ontstekingspijnen dan andere activiteiten die je welzijn bevorderen. Rosenkranz benadrukt dat mindfulness geen wondermiddel is. “Het onderzoek laat alleen zien dat mindfulness in specifieke situaties goed werkt, en dat bepaalde mensen waarschijnlijk meer baat vinden bij mindfulness dan bij andere methodes.”
Bij een aantal mensen helpen bijvoorbeeld gewone farmaceutische medicijnen niet. Ze hebben veel last van bijwerkingen, of hun lijf reageert gewoon niet op de anti-ontstekingsmedicijn. Rosenkranz: “Mindfulness voor stressreductie kan een goedkoop alternatief of een waardevolle aanvulling zijn op een standaardbehandeling. En iedereen kan het eenvoudig thuis toepassen, steeds als ze het nodig hebben.”
Bron: Medicalxpress
(Dit bericht werd op 18 januari 2013 ook geplaatst op hetkanWel.net)
Lees ook
Mindfulness maakt pijn hanteerbaarder
Wat ik nu de laatste tijd binnen krijg aan mails dat meditatie, mindfulness, yoga en noem maar op goed zou zijn voor heel wat problemen in ons innerlijk lichaam.
Zelf doe ik aan meditatie en geef het ook door. Nu je lichaam komt bij deze allemaal te rust maar of ze helpen om astma of chronische ziekte daar heb ik mijn twijfels over.
Wel brengt het je lichaam tot rust, en hoe rustiger een persoon is hoe minder problemen deze kan krijgen.
LikeLike
Beste Shiva’tje, dank voor je reactie. Dit artikel gaat vooral over hoe mensen op een succesvolle manier stress kunnen hanteren wanneer zij geplaagd worden door pijnen en dergelijke als gevolg van kwalen. Het zegt niets over het genezen ervan. Volgens dit onderzoek kun je dankzij een houding van ‘mindfulness’ beproevingen beter doorstaan.
LikeLike
Zilvervis; pijn kan je leren te neutraliseren, daar kan je dan wel meditatie of mindfulness voor doen. Maar het houd niet in dat men ook moet luisteren naar de pijn. De oorzaak is een belangrijke factor in een genezingsproces.
Houding en rust is belangrijk, maar dan nog moet men het leren om het ieder moment te kunnen gebruiken. En daar gaat het meestal mis. Ze kunnen het behelpen in een cursus maar als ze er alleen voorstaan is het heel moeilijk.
LikeLike
Je hebt gelijk Shiva’tje, gemakkelijk is het allemaal niet. Dank voor je commentaar.
LikeLike
Dat is het juist het is niet makkelijk om het dagelijks te gebruiken. Daarom ben ik heel voorzichtig om mensen er warm voor laten te lopen.
Zilvervis toch bedankt om je tekst.
LikeLike