Langlaufen in de Kaapse Bossen

Langlaufski's en -schoenen te huur op de Helenaheuvel

Langlaufski’s en -schoenen te huur op de Helenaheuvel

Samen met een bevriende familie ga ik met vrouw en kinderen op een besneeuwde zondag langlaufen vanaf de Helenaheuvel in Doorn, dwars door de Kaapse Bossen. Daar staat dit jaar namelijk een tentje waar je voor €15 per dag per volwassene, of €10 per kind, langlaufski’s en schoenen kunt huren. Ondanks de venijnige vrieswind staat op deze zondag verhuurder Wim van Eeden (71) er glunderend bij: “Het is hier geweldig met die sneeuw. Zelf doe ik hier doordeweeks ook de latten om, meestal ’s ochtends. Wat verder weg van de Helenaheuvel en aan de overkant van de weg Doorn-Maarn, op Hoog Moersbergen, loop ik zelf het liefst. Maar het is overal prachtig hoor.” 

Volgens Van Eeden heeft hij de grootste langlaufverhuur van de wijde omgeving. Hij vertelt dat niet alleen Doornaren, maar ook mensen uit Zeist, Utrecht en Amersfoort hem weten te vinden.

Voorheen kon je bij hem thuis terecht als startpunt voor een langlaufsessie door de Kaapse Bossen. In zijn serre heerste een echte wintersportsfeer, met gezinnen, jongeren en ouderen die druk langlaufschoenen pasten. Maar hier op de Helenaheuvel is het minstens zo winters, met sneeuwvlokken die overal om ons heen dwarrelen. Loipes zijn er niet;  je krijgt een dikke felicitatie dat je latten en schoenen goed zitten en na een korte instructie word je veel geluk en plezier toe gewenst.  Langlaufen gaat sneller dan lopen; het gebied is groot genoeg om je vrij in te kunnen bewegen, maar te klein om reddeloos in te verdwalen. Met een beetje opletten kom je altijd weer bij het uitgangspunt. Als je zeker wilt weten dat je op je uitgangspunt terug komt kun je altijd de rode, gele of groene paaltjes van de wandelroutes volgen.

Langlaufschoenen hebben een breed plat uiteinde zodat ze passen in de klemmen. De hak blijft vrij, dat is om tijdens het langlaufen de loopbeweging te kunnen blijven maken. Zeker met een stevig laagje sneeuw lukt het er vrij vlot in om de vaart erin te krijgen. De kunst is dan, bij elke stap voorwaarts met de rechterski, met de linkerstok bij te springen en vice versa. Zeer belangrijk bij een plezierige langlauftocht is ook het bij elke ‘schrede’ goed door de knieën te gaan. De Kaapse Bossen zijn glooiend, een ideaal reliëf met zachte heuvels en in het algemeen geleidelijke afdalingen. Doordat alle klimmetjes en afdalingen kort zijn, is het steeds verrassend en moet je voortdurend alert zijn. Langlaufen gaat, net als sskiën, het lekkerst als je de angst om te vallen laat varen en ontspant. Het ‘wintersport in eigen land’ gevoel is er dan direct als je op de latten staat.

Beginners, zo merken wij, doen er goed aan een beetje voorover te hellen. Dit voorkomt een pijnlijke val achterwaarts bij plotselinge versnellingen. Vandaag is het wat behelpen omdat de sneeuw ruim een week oud is en op sommige plaatsen steken de boomwortels er door. Wat ook niet helpt, zijn de tractorsporen waar we bij toeval op belanden: klunen geblazen. Maar de frisse buitenlucht, de beweging en de doorkijkjes over de besneeuwde heuvels maken veel goed.  Bij het begin tintelen tenen, vingers en neus, aan het eind ben je net zo bezweet als na een flinke ruk hardlopen. En daarna is het goed ontspannen; dan smaken glühwein, warme thee of chocolademelk het allerbest.

Wim Van Eeden en zijn vrouw staan zeker nog tot en met het komende weekend (27 januari) elke dag met hun langlaufspullen op de Helenaheuvel.

(De Helenaheuvel bereik je via de weg tussen Maarn en Doorn. Aan de Doornse kant van de Heuvelrug vind je twee grote gele borden Chalet Helenaheuvel. Sla daar af)

Lees ook

Wandelen in de winter

Waarom je, ondanks de kou, echt vaker buiten moet komen

Gezond eten tijdens winterweer of wintersport

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Overig en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Langlaufen in de Kaapse Bossen

 1. Wim van Eeden zegt:

  Goedemiddag,
  Zeer positief verhaal met een zeer uitgebreide uitleg. Vooral het door de knieen gaan is zeer belangrijk. Erg leuk om te lezen.
  Alleen de prijs is € 15,- voor de hele dag.
  Bedankt voor uw zeer positieve verhaal.
  Mvrgr
  Wim van Eeden

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Beste Wim, hartelijk dank voor de complimenten. Ik zal het door de knieën gaan en de prijsstelling aanpassen. Ik wens u veel succes deze week.

   Like

  • Marian zegt:

   Wat leuk! Altijd al eens in Nederland willen langlaufen. Ik kom graag deze week met man en kind voor een halve dag de latten onderbinden. Vanaf hoe laat ’s ochtends bent u open?

   Like

   • Zilvervis zegt:

    Beste Marian, het is niet mijn bedrijf, ik schrijf er alleen over. Wat leuk dat u naar onze mooie omgeving komt. Ik kan u het emailadres geven van de verhuurder, die kan u het precies vertellen: wimvaneeden@gmail.com Hoort u niets, dan geef ik u in overleg met hem zijn 06-nummer. Zelf waren we er om 11.00 uur afgelopen weekend en toen stonden ze er al.

    Like

 2. natuurfreak zegt:

  Een beetje ver voor mij anders kwam ik er zeker eens een kijkje nemen.Bijzonder fijn dat mensen dicht bij huis die mogelijkheid hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.