Gezonde darmen, gezond lijf

foto; Saul Adereth, Flickr

foto; Saul Adereth, Flickr

Ontlasting hoort in een speciale bak in een speciaal kamertje in huis. Poep is namelijk zeer belangrijk voor de gezondheid. Als je een mens vergelijkt met een plant, dan zijn de darmen de wortels. Zijn de wortels gezond en krijgen ze goede grond, dan floreert de plant. Heeft een mens goede darmbacteriën of darmflora, dan schiet zijn weerstandsvermogen omhoog. Goed eten helpt daarbij. Gunstig voor de darmen is voeding die enige tijd nodig heeft om voedingsstoffen te laten opnemen. Dat zijn dus niet per definitie de lichtst verteerbare gerechten, maar ook niet alleen maar zware kost. Hieronder een reeks verbazingwekkende inzichten die je op weg helpen naar je individuele balans.

Minder darmklachten dankzij gezonde grond

Kinderen die in het zand spelen, hebben op latere leeftijd vaak minder last van infecties. Af en toe wat aarde binnen krijgen, is goed voor je gezondheid dus. Afrikaanse kinderen, die de hele dag met blote voeten in de aarde zitten, staan er qua darmen een stuk beter voor dan kinderen uit een cultuurstad als Florence, liet een recent onderzoek zien. Een ander onderzoek in de uiterst vruchtbare Hunzavallei in Noord-India toont hetzelfde beeld.

Als de darmen het wortelstelsel van mensen zijn en de darmbacteriën de grond, dan is het logisch dat darmen van mensen die op goed beheerde, biologische boerengrond wonen, er meestal veel beter voor staan dan van mensen die in grote steden leven, ver van de goede grond. Gezonde grond en gezonde darmen hebben één wetenschappelijk aangetoonde overeenkomst: een zeer grote biodiversiteit.

Daphne Miller noemt in haar boek Farmacology het begrip ‘tilth’, dat betekent zo iets als goed beheerde grond. Standaard potaarde die je koopt bij een tuincentrum is meestal morsdood, want klanten griezelen van kleine beestjes in hun grond. Een boer in haar boek hield een hand van zijn tilth omhoog. Het liep bijna weg van het leven. Gezonde grond wordt vaak met mensenhand bewerkt. Een vrouw uit Daphne Millers boek kreeg het advies te gaan tuinieren samen met anderen op een stukje grond uit de buurt en goed te eten van de groentes die daar groeiden. Haar darmklachten verdwenen. Grond en worteling…

Lees verder

In 5 stappen naar een perfecte darmflora

Modder is goed voor meisjes

Wat dokters kunnen opsteken van boeren

Gezonde grond en gezondheid

Tuinieren en je gezondheid

 

 

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.