In vijf stappen naar een perfecte darmflora

Bron, The marker gardener, Flickr

Bron, The marker gardener, Flickr

Huisarts Daphne Miller bezocht voor haar boek Farmacology zeven biologische boerderijen in de VS en deed hier boeiende inzichten op over de relatie tussen gezonde grond en gezonde darmen. Lees hier hoe je in vijf stappen een perfecte darmflora kunt kweken.

1: ‘Vers van de boerderij’

Weg met diepvriesvoedsel, kant-en-klaar, energierepen en pillen. Naar de boerenmarkt, of een groenteabonnement van lokale herkomst. Eet uit de lokale kringloop; ‘biologisch’ kan ook uit Bolivia of Tibet komen. Gewone biologische teelt is niet altijd bodemverrijkend, biodynamische teelt altijd wel. Kies dus liever daarvoor. Ontmoet de boeren, zie ze werken en kijk of ze op hun eigen land wonen. De ervaring leert dat als hun kinderen er opgroeien, ze eerder moeite zullen doen hun omgeving gezond te houden.

2. Eet biodivers

Een divers dieet betekent een diverse darmflora. Wissel daarom die ‘eeuwige’ tarwe af met andere granen zoals gierst, rogge, gerst, spelt en bulghur. Laat het seizoen bepalen wat op tafel komt, dan eet je vanzelf gevarieerd. En probeer ongewone dingen als molsla (paardebloemblad), postelein, pompoen…Juist op groentes die sommigen vermijden omdat ze er winderig van worden: witlof, broccoli, prei en erwten, juist daarop floreren de gunstige Bacteroidetes en Actinobacteria. De groenten bevatten veel antioxidanten en vitamines en in een veel verteerbaarder vorm dan in pillen. Winderigheid na het eten kun je voorkomen door er gewoon niet te veel in eens van te nemen. Ook goed voor je darmen is  biologisch vlees, omdat die geen antibiotica en hormoonoverschotten bevat.

3. Eet vuil en beestjes

Niet letterlijk…maar echt niet alles wat je in je mond stopt, hoeft dwangmatig te worden schoongeborsteld. Heb je een beetje grond binnengekregen? Zand schuurt de maag, zegt het oude spreekwoord. Wie weet wat voor goeds er en passant nog meer binnenkomt uit die fantastische bodem? Dit is geen pleidooi voor voedselvergiftiging, want die krijg je meestal van iets anders. Onderzoek laat zien dat ruim 95% van het ziekmakende eten afkomstig is van bewerkt, industrieel voedsel dat gefabriceerd wordt in megabedrijven. Voedselonderzoeker David Acheson: ‘Het risico op voedselvergiftiging is duidelijk kleiner als je de boer kent die je eten verbouwt, en zijn boerderij’. Eet ook ruwere, aangevreten of zongeblakerde bladeren van je groente, eet ook de schillen van wortel, kool, artisjok en appel. Juist die zijn het meest voedzaam en het meest stimulerend voor je goede, vitaliserende darmbacillen. Bacteriesupplementen in pilvorm daarentegen brengen soms antibioticaresistentie. Een goed alternatief: gefermenteerd voedsel, dat van nature biodivers is. Voorbeelden zijn biologische zuurkool, kimchi, in fusten gerijpte azijn en gefermenteerde sojaproducten  als miso en tempeh.

4. Maak je goede bacillen niet dood

Conserveermiddelen en chemicaliën doden net als zuurremmers en sommige supplementen je ‘goede beestjes’. Steroïden en antibiotica doen dat eveneens: bovendien stimuleren zij de verkeerde, dik- en ziekmakende bacillen. Herhaaldelijke lange perioden van antibioticagebruik kunnen je darmen grondig ontregelen. Dit neemt niet weg dat soms antibiotica gewoon keihard nodig zijn. Als je kind Lyme dreigt te krijgen, of andere enge ziekten, dan geef je het natuurlijk antibiotica. Maar gebruik deze krachtige medicijnen met mate en niet langdurig.

5. Meer waardering voor tuinieren

Schooltuinen, volkstuinen, stadstuinen zijn mooie alternatieven voor als je geen biologische boerderij om de hoek hebt. Samen werken in het groen fungeert als een natuurlijk antidepressivum. Als je samen actief bent op het land, leer je elkaar op een relaxte manier kennen, en voelt als zinvol bezig zijn. Nog afgezien van de planten, zijn spitten en schoffelen goede vormen van lichaamsbeweging. Je heft dan gewichten, je hurkt, je traint je rompspieren en je loopt veel. Fysieke activiteit an sich is al een krachtig antidepressivum.

Net als planten functioneren mensen beter als ze in de zon komen. Het verhoogt de vitamine D waarden, en die vitamine D versterkt je afweersysteem en je botten. D maakt daarnaast het gelukshormoon serotonine aan. En de steeds vaker voorkomende huidkanker dan? De meeste vormen van huidkanker ontstaan door te vaak verbranden, of te lang in de zon blijven. Er bestaan zelfs huidkankers die geen relatie hebben met zonlicht. Vijftien minuten in de zon kan vrijwel elke huid aan. Word je daarna bezorgd, bedek jezelf dan. Je vitamine D is dan al binnen.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Culinair, Ecologie, Gezondheid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.