De link tussen gezonde grond en gezondheid

(Door Frank Flippo)

Wereldwijd groeit de aandacht voor de relatie tussen verantwoorde landbouw en gezondheid. Een nieuwe Amerikaanse documentaire, Symphony of the Soil, onderstreept dit. Je ziet er hoe boer Jack Algiere zijn kinderen letterlijk laat grazen tussen de groenten. Het verband is al lang bekend: in 1921 zag de onderzoeker MacGarrison dat bewoners van de Indiase Hunza-vallei geen kanker kregen of darmkwalen. Volgens MacGarrison was dat te danken aan de kwaliteit van de bodem: “Niemand heeft er ingewandsproblemen of kanker. Of overprikkelde darmen door zenuwen, bezorgdheid of kou. Al hun organische afval hergebruiken zij als mest op hun landbouwterrassen. Die worden bevloeid vanuit een mineraalrijke gletsjer. Hun gezondheid en levensduur worden in die regio heel gewoon gevonden. Iedereen leeft daar zo.”

Grazen

Het ‘grazen’ dat Jacks kinderen doen versterkt hun immuunsysteem, juist doordat zijn bodem en daardoor hun planten zo’n sterke afweer hebben. Tot 6 procent van de bodem op zijn boerderij bestaat uit levende organismen. Die weren indringers en geven stoffen af die planten laten gedijen. Eigenlijk verzorgen zij het immuunsysteem en de spijsvertering van de planten.

Dodend gif

Landbouwchemicaliën veranderen de bodem al vrij snel in een dode massa. Gevolgen: overstroming, droogte, giftige algenbloei, vervuild drinkwater. Bijna de helft van de pesticiden verdwijnt in de groente, de rest gaat in het broeikasgas en in het grond- en drinkwater. Voor gewone mensen al bijzonder slecht, maar zwangere vrouwen en kinderen kunnen daar zelfs in kleine hoeveelheden niet tegen. Mogelijke gevolgen: geboorteafwijkingen kanker, onvruchtbaarheid, obesitas, resistente Nitraten uit kunstmest blokkeren je afweer tegen gif. Paul Hepperly van het Rodale Instituut voor biologische landbouw: ‘Het is dan alsof je handen achter je rug worden vastgebonden. ’

Elke dag patat

Onderzoeker Fred Kirschenmann van de Universiteit van Iowa: “Kunstmest verzwakt de afweer van planten. Ze worden eerder ziek, waardoor de boer meer verdelgers gaat inzetten. Zo krijg je resistente plaaginsecten, zeker in gebieden met monocultuur. Zonder variatie in gewassen krijgt de bodem geen goed dieet. “Zoals iemand die elke dag alleen patat eet, ook geen volwaardige voeding krijgt.”

De documentaire wordt vertoond op Britse en Amerikaanse filmfestivals en is binnenkort ook op DVD verkrijgbaar. Het is niet bekend of er ook een Nederlandse vertaling zal komen.

Bron: The Huffington Post, symphonyofthesoil.com

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Filosofie, Spiritueel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De link tussen gezonde grond en gezondheid

  1. natuurfreak zegt:

    Ik kan dat best wel allemaal geloven..er zit veel rotzooi in onze voeding,in de lucht en de rivieren..
    Maar grote bedrijven doen maar verder net of er is niets aan de hand

    Like

  2. Pingback: “Het vaststellen van gemeentelijke geurzones vind ik een zalig iets” | Zilvervis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.