Modder is goed voor meisjes

Meisjes spelen vaker binnen dan jongens. Ze dragen vaker kleding die niet vies mag worden, en bij het spelen wordt ook meer op ze gelet. Ouders willen vaak dat meisjes zich ‘schoner’ gedragen dan jongens. Het gevolg is dat vrouwen later vaker last hebben van ernstige ziektes.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse filosofe en psychologe Sharyn Clough, gepubliceerd in Social Science and Medicine. Zij zegt: “Er bestaat een significant verschil in het type en de aantallen micro-organismen waar jongens en meisjes aan zijn blootgesteld, en dit verklaart misschien sommige gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen.”

Minder auto-immuunziekten dankzij viezigheid

Sinds wij schonere rioleringen en water hebben, zijn ziektes als dysenterie en TBC zeldzaam geworden. Maar het kindje lijkt met het vieze badwater weggegooid. Volgens de hygiënehypothese ontstaan veel auto-immuunziekten door wonen in te schone omgevingen. Bij een auto-immuunziekte keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam bij gebrek aan vijanden van buiten. Spelen met viezigheid, dat vindt een meisje ook leuk en spannend. En het zet haar afweersysteem aan het werk. Op latere leeftijd weet het lichaam dan beter wanneer het zich moet verdedigen tegen ziektes en wanneer het zich rustig moet houden. Opmerkelijk is dat ziektes als astma, allergieën en reumatoïde artrose weinig voorkomen in ‘vieze’ landen. Terwijl in landen waar het steeds schoner wordt, bepaalde ziektes de kop opsteken. Een voorbeeld is India, waar het aantal lijders aan de ziekte van Crohn, een chronische, pijnlijke ontsteking van de darmen, toeneemt.

Modderbiggen

Ook uit ander onderzoek blijkt het positieve effect van buiten spelen met modder. De universiteit van Aberdeen, Schotland, vergeleek twee groepen biggetjes. Eén groep werd binnen gehouden, ver van alle rommel, een andere groep mocht naar hartelust rollen door de modder. Al na een paar weken hadden de ‘smeerkezen’ tot vijf keer meer ziektewerende lacto-bacteriën in hun darmen. De varkens hoefden daarvoor geen speciale zuiveldrankjes te gebruiken. Rollen door de modder was voldoende.

Misschien voorbarig om je kinderen gelijk lepels modder te gaan voeren. Maar als door dit soort inzichten meiden, en kinderen in het algemeen, meer buiten gaan spelen, kan dat geen kwaad.

Bronnen: The Behavioral Medicine Report, BMC Biology

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Onderwijs, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Modder is goed voor meisjes

 1. Karim Moumen zegt:

  Wat een heerlijke kop, daar wordt ik nou blij van!

  Like

 2. natuurfreak zegt:

  Wat zit ze geconcentreerd te spelen..alle kinderen spelen graag met modder.Vroeger in de z

  Like

 3. natuurfreak zegt:

  kon het bericht niet verzenden ..dus probeerde ik wat opnieuw en oeps het was weg.Wat ik wilde zeggen is dat alle kinderen in de kleuterklas water haalden in de watertafel om modder te maken in de zandtafel …..altijd grote pret.

  Like

 4. Rene zegt:

  Meisjes mogen vies worden jongens niet

  Like

 5. Rene zegt:

  Waarom is modder goed voor meisjes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.