Je mondiale voetafdruk geeft aan hoeveel van wat je verbruikt, de aarde kost aan grondstoffen, energie en landbouwoppervlakte. Wie zijn eten vooral betrekt uit planten, belast de aarde zo min mogelijk. In India bijvoorbeeld hebben veel mensen zo weinig te eten dat het de voetafdruk van de gemiddelde Indiër vanzelf al klein maakt. Maar zelfs al was India welvarender, dan zou de Indiase voetafdruk kleiner blijven; deze bijna 1 miljard mensen leven voornamelijk vegetarisch.
Als de hele wereldbevolking zou overschakelen op plantaardige voeding, af en toe misschien aangevuld met insecten en een ei, dan zouden er nog miljarden mensen bij kunnen komen zonder dat de wereldvoedselproductie in gevaar zou komen. Helaas gaan veel dominante ontwikkelingen precies de andere kant op. Dus wellicht zal de wal het schip vanzelf keren.
Intussen kunnen mensen die de stap naar drastische vleesbeperking al hebben genomen, zich verheugen in een steeds smakelijker en veelzijdiger aanbod. Er komen ook steeds meer aanwijzingen dat het plantaardige bestaan ook een socialer en gelukkiger bestaan is. Kijk naar de als paddestoelen opspruitende stadstuinen overal in de westerse wereld. Zij brengen de voedselvoorziening voor je deur en versterken tegelijkertijd de sociale samenhang.
Lees verder:
Zo krijg je kaas met een kleine hoefprint
Wat dokters kunnen opsteken van boeren
10 opmerkelijke feiten over water
Vier voordelen van minder vlees eten
Zijn biologische producten echt beter?
Tuinieren, hoeksteen voor gezond en sociaal leven
This was great to reead
LikeLike