De ecologische voetafdruk van je eten

Bron: Sigurdas, Flickr

Bron: Sigurdas, Flickr

Je mondiale voetafdruk geeft aan hoeveel van wat je verbruikt, de aarde kost aan grondstoffen, energie en landbouwoppervlakte. Wie zijn eten vooral betrekt uit planten, belast de aarde zo min mogelijk. In India bijvoorbeeld hebben veel mensen zo weinig te eten dat het de voetafdruk van de gemiddelde Indiër vanzelf al klein maakt. Maar zelfs al was India welvarender, dan zou de Indiase voetafdruk kleiner blijven; deze bijna 1 miljard mensen leven voornamelijk vegetarisch.

Als de hele wereldbevolking zou overschakelen op plantaardige voeding, af en toe misschien aangevuld met insecten en een ei, dan zouden er nog miljarden mensen bij kunnen komen zonder dat de wereldvoedselproductie in gevaar zou komen. Helaas gaan veel dominante ontwikkelingen precies de andere kant op. Dus wellicht zal de wal het schip vanzelf keren.

Intussen kunnen mensen die de stap naar drastische vleesbeperking al hebben genomen, zich verheugen in een steeds smakelijker en veelzijdiger aanbod. Er komen ook steeds meer aanwijzingen dat het plantaardige bestaan ook een socialer en gelukkiger bestaan is. Kijk naar de als paddestoelen opspruitende stadstuinen overal in de westerse wereld. Zij brengen de voedselvoorziening voor je deur en versterken tegelijkertijd de sociale samenhang.

Lees verder:

Zo krijg je kaas met een kleine hoefprint

Wat dokters kunnen opsteken van boeren

10 opmerkelijke feiten over water

Vier voordelen van minder vlees eten

Zijn biologische producten echt beter?

Tuinieren, hoeksteen voor gezond en sociaal leven

 

 

 

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De ecologische voetafdruk van je eten

  1. Tommy S zegt:

    This was great to reead

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.