Waarom walnoten zo supergezond zijn

Bron afbeelding:  Joan Samell, Flickr

Noten zijn gezond, maar walnoten spannen de kroon volgens recent onderzoek van o.a. Joe Vinton van Scranton University in Pennsylvania, USA. Zeven walnoten per dag lijkt voldoende om vrije radicalen op afstand te houden. Dat zijn stoffen die ziektes veroorzaken en onze lichaamscellen aantasten. De antioxidanten in walnoten ‘ontwapenen’ deze vrije radicalen. Het onderzoek is in lijn met eerdere studies waaruit bleek dat walnoten bijvoorbeeld ouderdom tegen gaan.

In vergelijking met andere noten hebben walnoten de meeste antioxidanten. Dagelijks een handje walnoten eten helpt ook tegen stress en een hoge bloeddruk. Walnoten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Naast omega-3-vetten en vezels bevatten ze magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink. De vetzuren zijn verder gunstig voor de ontwikkeling van de hersenen. Walnoten stimuleren nog veel meer in het lichaam. Niet alleen helpen ze preventief tegen stress en een hoge bloeddruk, ook verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten en verbeteren ze bij mannen de kwaliteit van het sperma. Onderzoekers van de University of California ontdekten dat bij mannen die twaalf weken iedere dag walnoten eten de spermakwaliteit aanzienlijk verbetert. Waarschijnlijk dragen de omega-3-vetten in de noten hier aan bij.

Obesitas

Een onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift PlosOne toont aan dat veel noten eten obesitas tegengaat en een hele reeks stofwisselingsziekten, waaronder diverticulose. Een groep kerngezonde, veel noten etende Zevende Dags-adventisten werd hierbij afgezet tegen een groep mensen met een normaal eetpatroon. Connie Diekman, voedselonderzoeker aan de Amerikaanse Washington University zegt: “Noten, in het bijzonder walnoten, amandelen en pstachenoten, bevatten gezonde vetten die helpen ontstekingsstress in het lichaam tegengaan. De ongezonde vetten in lekkernijen als patat en speklapjes bieden helaas deze voordelen niet.”

Volgens het Voedingscentrum hebben noten weliswaar een goede vetsamenstelling (veel omega-3), maar moet je er toch niet te veel van eten omdat ze veel calorieënj bevatten. Dit lijkt een achterhaald standpunt. Een recent onderzoek, gepubliceerd in New England Journal of Medicine, ziet alleen maar voordelen in noten eten, ook voor de lijn. Onderzoekers van de Harvard University ontdekten dat mensen die dagelijks een handje noten eten gemiddeld slanker zijn. Regelmatig eten van noten  verkleint (bij vrouwen) het risico op alvleesklierkanker, en bij zowel mannen als vrouwen betekent het bijna 30% minder kans te sterven aan hart- en vaatziekten.

Bron: Medical Express

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Waarom walnoten zo supergezond zijn

 1. shivatje zegt:

  Niet alleen walnoten zou ik vernomen eigenlijk alle soorten noten zijn super gezond voor ons lichaam.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Is ook zo Shivatje, het is meer een manier om nu eens 1 nootsoort te belichten. Eigenlijk moet ik de trits walnoten, pistachenoten en amandelen noemen. Die bevatten naar verhouding de meeste gezonde stoffen vergeleken met andere noten. Helemaal scherp is deze indeling overingens niet. Zo hebben Indiërs sesamzaad als ‘noot’ zeer hoog aangeschreven staan.

   Like

   • shivatje zegt:

    Dat klopt maar ieder noot heeft zijn waarde, die goed in ons voedingspatroon passen. Zeker als men een tussendoortje wilt nemen.
    Neem de pijnboompitjes die toch ook rijk zijn aan mineralen en dergelijke.

    Maar ook is het altijd beter om een soort naar voren te brengen dat met volle aandacht gelezen wordt 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.