Italiaan ontwerpt groene ‘recycle’ radar zonder straling

 Bron foto: Solo, Flickr

Is elektromagnetische straling van draadloos internet, magnetron,  mobiele telefonie ongezond? Veel mensen maken zich hier in ieder geval zorgen over. Onderzoek van afdeling plantcelbiologie van de Wageningse universiteit (2011) lijkt er op te wijzen dat bomen ziek worden als ze aan wifi worden blootgesteld. Intussen zit onze atmosfeer barstensvol straling. Een Italiaanse onderzoeker heeft nu een radarapparaat ontwikkeld dat straling recycleert en zelf stralingsvrij is.

Het apparaat van deze Michele Conti (31) van de universiteit van Pisa draait op signalen die er al zijn. De eerste veldtests zijn begin deze maand uitgevoerd en de resultaten zijn bemoedigend. Misschien gaat hierdoor electro-vervuiling tot het verleden behoren, met als gevolg om te beginnen veel minder vliegtuigongelukken.

Klassieke radar zendt een brede elektromagnetische golf uit via een antenne. Die golf kaatst op het doel en kaatst dan weer terug naar de ontvanger. In de weerkaatsing worden allerlei objecten zichtbaar. De fotonische radar van de Italianen echter zendt niet zelf een golf uit, zij scant met lasers de bestaande straling af. Deze radar werkt niet vervuilend en recycleert signalen die al  worden gebruikt, zoals telefoon en televisie, Het stoort deze niet omdat het eigen systeem gebruikt maakt van lasers.

Als alle luchthavens overschakelen op fotonische radar, dan behoort een overbelaste ether met vliegtuigongelukken door radarfouten tot het verleden. Er zijn vele toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld verbeterde controlesystemen van het havenverkeer en kustmilieu. “Door de totale afwezigheid van radiostraling,” aldus de wetenschappelijk coördinator Fabrizio Berizzi, “kunnen wij een geïntegreerd toezichtsysteem realiseren dat zeer compatibel is met het milieu. Dit surveillancesysteem bezit alle voordelen van conventionele radar, zoals een consistent vermogen tot monitoren, dag en nacht en ongeacht de weersomstandigheden.

De signalen waar het systeem gebruik van maakt zijn die van digitale televisie (DVB-T), mobiele telefonie (3G-UMTS) en van televisiesatellieten (DVB-S). Het systeem stoort die signalen niet, omdat de signalen van het apparaat een lagere potentie (sterkte) hebben dan bijvoorbeeld die van mobiele telefoons.

Test

Het systeem wordt getest in de buurt van de luchthaven van Pisa. De door de fotonische radar verzamelde gegevens worden vergeleken met die afkomstig van de vliegtuigen om te zien hoe nauwkeurig ze zijn. De onderzoekers gebruiken een laser die korte lichtsignalen produceert, tien miljard keer korter dan een seconde, met een stabiliteit veel hoger dan van traditionele radar.

De fotonische radar kan objecten detecteren met een hogere resolutie met kleinere antennes en is dus veel geschikter voor draagbare toepassingen. Het kan ook zeer licht en klein gemaakt worden. Daarnaast kan de radar tegelijkertijd verschillende bewerkingen uitvoeren, bijvoorbeeld  lucht- en grondverkeer, en verschillende communicatiefuncties samenvoegen. Dit bespaart de controle-instanties op het vliegveld veel werk. En een wereld zonder radarstraling ziet er wellicht gezonder uit.

Bron: Corriere della Sera, CNI

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Economie, Gezondheid, Wetenschap en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.