Enkele misvattingen over glutenvrij ontzenuwd

Glutenvrije pannekoekjes. Brpn: Flickr, cooking gluten free

Glutenvrije pannekoekjes. Brpn: Flickr, cooking gluten free

Tegenwoordig kun je glutenvrije pizza kopen, glutenvrije koekjes en glutenvrije taarten. Er is zelfs hondenvoer. Dit aanbod maakt duidelijk hoeveel belangstelling er bestaat voor glutenvrij eten. Glutenvrij geldt als gezond, maar is dat wel zo? Hieronder ontzenuwen we enkele van de meest voorkomende misvattingen over coeliakie en een glutenvrij dieet.

* Iedereen heeft baat bij een glutenvrij dieet

Mensen die lijden aan coeliakie raken door het eten van gluten ondervoed doordat deze gluten bij hen onder andere spijsverteringsproblemen veroorzaakten. Gluten zijn eiwitten in granen als tarwe, rogge en gerst. Deze veroorzaken een zogeheten auto-immuunreactie bij hen: hun immuunsysteem gaat dan antistoffen aanmaken. Gluten beschadigen het slijmvlies van hun dunne darm. Deze schade veroorzaakt diarree en belemmert de opname van voedingsstoffen, waardoor ondervoeding, bloedarmoede en tal van andere problemen ontstaan.

Naast coeliakie bestaan er andere vormen van glutenintolerantie. Toch zijn voor verreweg de meeste mensen gluten onschadelijk. Zulke mensen gaan soms ook glutenvrij eten omdat ze denken dat dit gezond is of goed voor de lijn. Dit is niet het geval, je valt er niet van af en het is ook niet gezonder. Een gewoon voedingspatroon, dus met glutenhoudende granen, bevat al veel bestanddelen die van nature glutenvrij zijn: fruit en groenten bijvoorbeeld.

* Coeliakie is een zeldzame aandoening

Coeliakie is een van de meest voorkomende erfelijke auto-immuunziekten in de VS. Ongeveer 1 procent van de Amerikanen – dat is een op de 141 mensen – lijdt aan de ziekte.

* Overgevoeligheid voor gluten is op veel manieren te behandelen

Helaas niet. Momenteel is de enige manier om coeliakie te behandelen een strikt glutenvrij dieet. Er zijn wel allerlei voedingssupplementen op de markt waarvan de bijsluiters beweren dat deze helpen om gluten beter te verteren. Maar deze beweringen zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en het is onduidelijk of ze enig effect hebben. Overigens vindt er op dit moment wel degelijk onderzoek plaats op dit gebied. Momenteel wordt er een vaccin getest, en er zijn ook nieuwe medicijnen in de maak. Maar al deze middelen bevinden zich nog in het teststadium.

*Als het geen brood is, is het glutenvrij

Gluten zitten ook in voedingsmiddelen waar je ze niet verwacht. Brood, koek, pasta, pizzabodem en andere op tarwe gebaseerde voedingsmiddelen zitten er uiteraard vol mee. Maar het Amerikaanse blad Everyday Health meldt dat ook het zure vocht van augurken, blauwe kaas en hotdogs gluten bevatten. Fabrikanten van sommige medicijnen en cosmetica gebruiken gluten als bindmiddel. Dus ben je gevoelig voor gluten, controleer dan ook bij deze producten altijd voor gebruik de etiketten en bijsluiters!

*Coeliakie is lastig, maar niet levensbedreigend

De buikpijn, botpijn, huiduitslag en spijsverteringsproblemen die gepaard gaan met coeliakie zijn verontrustend, maar niet fataal. Toch verkeren sommige coeliakiepatiënten in de gevarenzone. Volgens het coeliakiecentrum van de Universiteit van Chicago kan de ziekte ook leiden tot andere auto-immuunziekten of onvruchtbaarheid. In zeldzame gevallen kun je er zelfs kanker van krijgen.

* Glutenintolerantie is een allergie

Onjuist. Coeliakie is een auto-immuunziekte gekenmerkt door hevige reacties op gluten. Veel mensen reageren slecht op gluten, zonder dat dit coeliakie is. Dat heet dan een niet-coliakie glutengevoeligheid. Of zo iemand kan een allergie hebben voor tarwe, wat ook door iets anders kan komen dan de gluten in die graansoort.

Bron: Huffington Post

Lees ook

Hoe schadelijk is fytinezuur?

Kweekgras, onkruid met opmerkelijke eigenschappen

Welk wereldvoedsel is nu eigenlijk gezond?

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Enkele misvattingen over glutenvrij ontzenuwd

  1. Pingback: Wat dokters kunnen opsteken van boeren. Drie nieuwe benaderingen van ziekte | Zilvervis

  2. Pingback: Misvattingen, onzin en waarheid over gluten | Creatief Glutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.