Slaapgebrek nekt je gezondheid

Bron: Flickr, M Car

Bron: Flickr, M Car

Komen overgewicht, diabetes en hartaandoeningen nu ook al van te weinig slaap? Onderzoekers hebben mogelijk een biologisch verband ontdekt tussen slaaponthouding en gezondheidsproblemen. Al na een week slaapgebrek worden honderden genen nadelig beïnvloed, zo blijkt uit een deze week verschenen onderzoek van de Universiteit van Surrey in Engeland.

Bovengenoemde aandoeningen hangen volgens onderzoekers samen met chronische oververmoeidheid. De samenhang tussen slaapgebrek en gezondheidsproblemen houdt de wetenschap al langer bezig, maar de mechanismes in onze genen die dit mogelijk veroorzaken, waren tot dusver nauwelijks onderzocht.

Wetenschappers van de Universiteit van Surrey, Engeland, zijn daar nu achteraan gegaan. Zij onderzochten welke en hoeveel van onze genen beïnvloed worden door slaaptekort. De resultaten werden deze week gepubliceerd in het blad Proceedings van het Britse nationale wetenschapsinstituut. Volgens het onderzoek verandert slechts één week met te weinig slaap al de activiteit van honderden genen.

Slecht slapen reduceert gedurende een etmaal het aantal genen dat normaal gesproken een dag- en nachtritme aanhouden met ongeveer een kwart. Het aantal genen beïnvloed door slaapgebrek is zelfs zeven keer hoger na een week slecht slapen. Dus met elke nacht slechte slaap komen er meer genen bij die zich anders gedragen.

Onderzoekers stuurden 26 deelnemers naar een slaaplaboratorium. In de eerste week mochten ze daar krap zes uren per nacht slapen, wat hun opmerkzaamheid en prestatievermogen zichtbaar verminderde. In de tweede week werd hen ter controle acht en een half uur per nacht gegund.

De beïnvloede genen zijn van de soort die in het lichaam verantwoordelijk is voor ontstekingen, immuun- en stressreacties. Daarnaast wordt het dag- en nachtritme beïnvloed door genen die bijvoorbeeld de stofwisseling ondersteunen. Hiermee wijst het onderzoek op een biologisch verband tussen slaapgebrek en gezondheidsproblemen. Dat geeft te denken voor veel mensen in westerse geïndustrialiseerde landen, bij wie regelmatige slaapproblemen een normaal deel zijn van het dagelijks leven.

Bron: Die Zeit

Lees ook

Nachtbraken kan je dik maken

Vergeven is goed voor je hart

Zes redenen om de televisie uit te zetten

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Slaapgebrek nekt je gezondheid

 1. natuurfreak zegt:

  Kan zijn maar daar heb ik nu grote twijfels bij.Wel interessant artikel.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Wat zijn je twijfels precies? Lijkt mij boeiend om te vernemen…

   Like

  • Auping Royal zegt:

   Dit artikel gaat voorbij aan het feit dat er correlatie is gevonden tussen deze twee factoren maar er niks wordt gezegd over causaliteit. Of in normaal Nederlands, deze twee factoren hebben een bewezen resultaat invloed op elkaar te hebben maar het is onduidelijk of er richting is in deze invloed.

   Like

   • Zilvervis zegt:

    Geachte Auping,

    Mijn artikel spreekt van een mogelijk verband. U formuleert het zo: het artikel gaat ‘ voorbij aan’ , dat is wat sterk uitgedrukt omdat ik zelf al de nodige voorzichtigheid betracht bij het doen van beweringen op dit vlak. Het onderzoek hierin staat nog in de kinderschoenen. We weten nu wel dat genen zich anders gedragen na slaaponthoudng en de kans is groot dat deze gedragsverandering daardoor komt. Iets anders beweert mijn verhaal niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.