(Door Frank Flippo)
Al duizenden jaren houden religies ons voor dat je vergevingsgezind moet zijn. Maar nu zeggen ook dokters dat je met loslaten van je woede nog meer wint dan betere relaties en gemoedsrust. Het verlaagt de bloeddruk, verbetert je slaap en verlengt de levensduur. Steeds duidelijker wordt dat een vergevingsgezinde levenshouding ook genezingsprocessen krachtig stimuleert.
Vele onderzoeken wijzen inmiddels uit dat zij die anderen ook grote fouten vergeven, een lagere bloeddruk hebben en hartslag dan wie dat niet doen. Kathleen Lawler-Row, van de Universiteit van East Carolina, ontdekte in een onderzoek uit 2005 dat wie vergeeft, beter zal slapen en dat wie zijn wrok vasthoudt, waarschijnlijk nachten ligt te woelen.
Hersteltijd
Een andere studie vergeleek twee soorten: vergevingsgezindheid als eigenschap, en vergevingsgezindheid als incidentele reactie. Deelnemers aan het onderzoek vertelden elk twee verhalen: een over een vriend of partner en een over een ouder. Na het verhaal kreeg je even ‘hersteltijd’ in een schemerdonkere kamer met kalme muziek en vredige beelden. Bloeddruk en hartslag werden op verschillende tijden gemeten. Wat bleek: ‘echt’ vergeven werkt het beste.
Mensen met een vergevingsgezinde persoonlijkheid, en mensen die echt hun kwelgeest vergaven, hadden een lagere bloeddruk en hartslag. Mensen die geen vergevingsgezind karakter hadden, en mensen die hun wrok niet konden loslaten, lieten voortdurend hoge pieken zien in bloeddruk en hartslag. In de rustkamers kwamen zij veel moeilijker bij van de stress van het opnieuw vertellen. Hun bloeddruk en hartslag bleven hoog, terwijl die van hun vergevingsgezinde collega’s in de hersteltijd snel normaliseerde. Volgens onderzoekster Lawler houdt dit type cardiovasculaire stress verband met hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Kort gezegd: wrok maakt je ziek.
Immuunsysteem
Afgelopen maand vonden onderzoekers in San Diego dat mensen die vergeven, relaxter reageren op stresserende gebeurtenissen, en dat het je duurzaam beschermt tegen de fysieke effecten. Bij HIV-patiënten is een positief verband ontdekt tussen vergevingsgezindheid en het immuunsysteem. Vergevingsgezindheid gaat ook samen met verminderde sterfte in het algemeen. Bij slachtoffers van een hartaanval bleek dat wie meer vergeeft, minder bezorgd is, minder depressief en een lagere cholesterolspiegel heeft.
Ook je motief om te vergeven heeft invloed. Mensen die werkelijk hun woede en wrok kwijt zijn, herstellen het best. Veel dokters kennen dergelijke verhalen. Een verhaal van dokter Katherine Hurst: ‘Een patiënte van mij had jaren nodig om over haar nogal heftige scheiding heen te komen. Ze slikte antidepressiva, bloeddrukverlagers, en slaappillen. Toen ze hem uiteindelijk vergeven had, en niet meer zo bezig was met dat huwelijk, kon ze alle medicijnen achter zich laten.”
Bron: Good.is
(Dit bericht werd eerder gepubliceerd op hetkanWel.nl)