Zelfs lichte beweging verlengt je leven

Bron: Flickr, Ed Yourdon

Bron: Flickr, Ed Yourdon

(Door Frank Flippo)

Beweging maakt het grote verschil. Een onderzoek onder honderdduizenden deelnemers wijst uit, dat zelfs geringe lichaamsbeweging de levensduur verlengt, en dit ongeacht of iemand overgewicht heeft, of slank is. Dikke mensen die een beetje bewegen, leven zelfs langer dan ‘gemiddelde’ mensen die stilzitten. Dit bleek ui een Amerikaans/Scandinavisch onderzoek onder  ruim 650.000 deelnemers tussen de 21 en 90 jaar. Het onderzoek benadrukt het effect van ook lichte activiteit. Wie elke week rond de 75 minuten snel loopt, verhoogt zijn levensverwachting al met gemiddeld 1,8 jaar, meldt het tijdschrift “PLoS Medicine”.

Onderzoeker Steven Moore van het Amerikaanse nationale kankerinstituut gebruikte als criterium het BMI (Body Mass Index) dat lichaamsgewicht afzet tegen lichaamsgrootte.  Een BMI van 25 of hoger betekent volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) overgewicht, boven de 30 betekent obesitas. Mensen met normaal gewicht (BMI 18,5 tot 24,9) die niet bewegen, sterven gemiddeld 3,1 jaar eerder dan dikke actieve mensen (BMI 30 tot 34,9). Het grootste verschil bleef echter toch dat tussen (BMI boven 30) dikke inactieve mensen en slanke actievelingen. In die vergelijking  sterven zwaarlijvigen gemiddeld 7,2 jaar vroeger. Sterfgevallen beneden de 40 telden niet mee in het onderzoek, evenmin als ongevallen of ernstige ziektes bij jongeren.

Tuinieren en wandelen helpt

Deze resultaten kunnen inactieve mensen misschien overtuigen dat matige lichamelijke activiteit de gezondheid duidelijk verbetert, zelfs als ze er niet van afvallen. Matige activiteit, dat is bijvoorbeeld een paar stevige wandelingen per week, of regelmatig werken in de tuin. Hiermee is het zittende bestaan tot een echte risicofactor gebombardeerd, vindt ook professor Ingo Froböse, sportwetenschapper aan de Duitse Sporthogeschool in Keulen. Intussen is inactiviteit wereldwijd een groot probleem. “Actuele cijfers van het WHO laten zien dat jaarlijks 3,2 miljoen mensen sterven door lichamelijke inactiviteit.“

Uit het onderzoek blijkt weliswaar dat bewegen in het dagelijks leven bijzonder belangrijk is, maar echt gezond is alleen de combinatie van bewegen en een normaal gewicht.

Bron: Frankfurter Allgemeine

(Dit bericht werd op 27 december ook geplaatst op hetkanWel.net)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Zelfs lichte beweging verlengt je leven

 1. Om eerlijk te zijn…..wil ik helemaal niet langer leven.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Wat maakt het leven, met al zijn mogelijkheden, zo troosteloos voor je?

   Like

   • Daar ga nog op antwoorden…….even geduld.

    Like

   • Zilvervis zegt:

    Dit zijn natuurlijk persoonlijke vragen, ik begrijp dat je daar even tijd voor neemt. En ik ben geen professioneel therapeut of iets dergelijks, maar iemand die altijd probeert ergens iets positiefs uit te halen. Je nickname luidt ‘zijalleenis’ , letterlijk betekent dit: zij is de enige die bestaat. Iemand die denkt dat hij de enige op deze wereld is die werkelijkheid bezit, noem je een solipsist. Maar solipsisten kunnen ook heel gelukkig zijn…

    Like

 2. natuurfreak zegt:

  Van bewegen ga je inderdaad niet dood maar wat doen we dan met het gen dat bepaalt op welke leeftijd je zal sterven?

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Bedoel je dat we op genetisch niveau moeten ingrijpen mbt iemands sterftekans? Dan schat je de huidige mogeljkheden erg optimistisch in. Mijn artikel suggereert dat je met meer bewegen meer kans hebt langer te leven. Met langer bedoel ik langer dan gemiddeld, niet langer dan je individuele biologische mogelijkheden. Gemiddeld is momenteel in de Benelux tegen de tachtig jaar, terwijl negentig jaar gemiddeld de grens schijnt te zijn van onze biologische mogelikheden. Dus er zit altijd iets rek in.

   Like

 3. Hans Verbeek zegt:

  Ik zie lichaamsbeweging juist als het leven.
  Niet bewegen is niet leven.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Ons lijf is gemaakt om te bewegen, om die reden bezitten wij spieren. Hetzelfde geldt voor minder stoffelijke eigenschappen zoals het bezit van een geheugen. Wat je niet traint, kachelt achteruit, wat je inzet, krijgt energie en groeit.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.