Vleesvervanger 2.0: meelwormen

Gedroogde meelwormen. Bron:  Flickr, ng0

Gedroogde meelwormen. Bron: Flickr, ng0

(Door Frank Flippo)

Driekwart van de landbouwgrond wereldwijd gaat nu op aan de verzorging van vee. Maar als wij alle kip, varken, koe en andere vleesproductie zouden vervangen door wormenkweek, zouden we nog maar een tiende van die grond nodig hebben. De huidige vleesproductie neemt 15 % in van de mondiale CO2-uitstoot door menselijke activiteiten. Wormenvlees is een veel klimaatvriendelijker alternatief. En ook als je gruwt van de gedachte om zelf insecten te eten, kunnen meelwormen een belangrijke rol in jouw voedselvoorziening spelen, bijvoorbeeld als voer voor kweekzalm. Meelwormen zijn larven van de meelkever. Tenebrio molitor. Ze worden veel gebruikt als voer voor vissen, vogels en reptielen, maar ook voor mensen schijnen ze smakelijk te zijn.

De Nederlandse insectenkundige van Wageningen Universiteit Dennis Oonincx sloeg aan het rekenen.  Hij vergeleek landgebruik, energiebehoefte en CO2emissies en publiceerde de resultaten in het blad PLoS ONE. Wat bleek: qua landgebruik en effect op CO2, verslaan de meelwormen met afstand zuivel, varkensvlees, rundvlees en kip. Voor de productie van rundvlees is tien keer zoveel land nodig als voor wormvlees. Dit land is nodig om voedsel te produceren, zoals gras en maïs, dat aan koeien gevoerd wordt. Voor meelwormen is veel minder voedsel nodig om 1 kg vlees te groeien.

Meelwormen hebben wel iets meer warmte nodig om te groeien. Meer dan de helft van het energieverbruik voor wormen gaat naar gasverwarming en elektrisch licht.

Wereldvoedsel

Toch blijven de voordelen  recht overeind staan, menen Conincx en zijn collega’s. Beschikbaarheid van land blijft het grootste obstakel op weg naar het duurzaam voeden van de hele wereldbevolking duurzaam te voeden, meer dan energie. Dit onderzoek laat zien dat meelwormen een duurzaam alternatief zijn voor melk, varkensvlees, rund en kip.

In Nederland heeft al tenminste 1 restaurant  (Specktakel in Haarlem) meelworm op het menu. Volgens recente berichten waren bezoekers zeer enthousiast over de smaak. Het blijft natuurlijk wel wennen, meelwormen. Ben je er nog niet toe, die in je mond te stoppen, dan is kweekzalm een duurzaam alternatief. Want boeren experimenteren al met gekweekte vliegen als voer in commerciële viskwekerijen.

Sprinkhanen

Verder wordt nagedacht over sprinkhanen als noodvoedsel voor vluchtelingen. In Kenia is een enorm vluchtelingenkamp waar het ontbreekt aan alles wat voor voedsel kan zorgen: water, landbouwgrond, voorraden. Twee studenten hebben een kartonnen kweekkit ontworpen voor sprinkhanen. Sprinkhanen geldt als delicatesse in die streken. Hun kweekkit kan echter nog niet aanslaan, omdat ook insektenlarven veel schoon water nodig hebben.

Bron: Npr News

(Dit bericht werd op 27 december ook geplaatst op hetkanWel.net)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Economie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vleesvervanger 2.0: meelwormen

  1. Ik weet het niet hoor…….moet het nu echt zo ver komen ? 😦

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.