(Door Frank Flippo)
Driekwart van de landbouwgrond wereldwijd gaat nu op aan de verzorging van vee. Maar als wij alle kip, varken, koe en andere vleesproductie zouden vervangen door wormenkweek, zouden we nog maar een tiende van die grond nodig hebben. De huidige vleesproductie neemt 15 % in van de mondiale CO2-uitstoot door menselijke activiteiten. Wormenvlees is een veel klimaatvriendelijker alternatief. En ook als je gruwt van de gedachte om zelf insecten te eten, kunnen meelwormen een belangrijke rol in jouw voedselvoorziening spelen, bijvoorbeeld als voer voor kweekzalm. Meelwormen zijn larven van de meelkever. Tenebrio molitor. Ze worden veel gebruikt als voer voor vissen, vogels en reptielen, maar ook voor mensen schijnen ze smakelijk te zijn.
De Nederlandse insectenkundige van Wageningen Universiteit Dennis Oonincx sloeg aan het rekenen. Hij vergeleek landgebruik, energiebehoefte en CO2–emissies en publiceerde de resultaten in het blad PLoS ONE. Wat bleek: qua landgebruik en effect op CO2, verslaan de meelwormen met afstand zuivel, varkensvlees, rundvlees en kip. Voor de productie van rundvlees is tien keer zoveel land nodig als voor wormvlees. Dit land is nodig om voedsel te produceren, zoals gras en maïs, dat aan koeien gevoerd wordt. Voor meelwormen is veel minder voedsel nodig om 1 kg vlees te groeien.
Meelwormen hebben wel iets meer warmte nodig om te groeien. Meer dan de helft van het energieverbruik voor wormen gaat naar gasverwarming en elektrisch licht.
Wereldvoedsel
Toch blijven de voordelen recht overeind staan, menen Conincx en zijn collega’s. Beschikbaarheid van land blijft het grootste obstakel op weg naar het duurzaam voeden van de hele wereldbevolking duurzaam te voeden, meer dan energie. Dit onderzoek laat zien dat meelwormen een duurzaam alternatief zijn voor melk, varkensvlees, rund en kip.
In Nederland heeft al tenminste 1 restaurant (Specktakel in Haarlem) meelworm op het menu. Volgens recente berichten waren bezoekers zeer enthousiast over de smaak. Het blijft natuurlijk wel wennen, meelwormen. Ben je er nog niet toe, die in je mond te stoppen, dan is kweekzalm een duurzaam alternatief. Want boeren experimenteren al met gekweekte vliegen als voer in commerciële viskwekerijen.
Sprinkhanen
Verder wordt nagedacht over sprinkhanen als noodvoedsel voor vluchtelingen. In Kenia is een enorm vluchtelingenkamp waar het ontbreekt aan alles wat voor voedsel kan zorgen: water, landbouwgrond, voorraden. Twee studenten hebben een kartonnen kweekkit ontworpen voor sprinkhanen. Sprinkhanen geldt als delicatesse in die streken. Hun kweekkit kan echter nog niet aanslaan, omdat ook insektenlarven veel schoon water nodig hebben.
Bron: Npr News
(Dit bericht werd op 27 december ook geplaatst op hetkanWel.net)
Ik weet het niet hoor…….moet het nu echt zo ver komen ? 😦
LikeLike
Er zijn nog veel meer vleesvervangers, maar deze schijnen smakelijk te zijn.
LikeLike