Komt Poetin hapjes proeven? De Nederlandse eetcultuur als culinaire reis

orange

Veel Nederlandse gerechten zijn in het buitenland onbekend. Ten onrechte, want wie wil er op een gure winteravond niet genieten van erwtensoep, of een heerlijke stamppot? Ook in zoetigheid zijn wij sterk: speculaas, taaitaai en vlaai. Rusland heeft net als Nederland een koud klimaat, wat onze gerechten daar potentieel succesvol maakt. Auteurs Marina Veenis en Frank Flippo schrijven daarom een culinair reisboek over Nederland. “Als het boek bekend wordt, komt Poetin hier misschien wel hapjes proeven!”

Marina Veenis (bedrijfskundige) is Russisch en woont sinds 18 jaar in Nederland. Haar werk omvat onder andere culturele en zakelijke projecten ter versterking van de Russich-Nederlandse betrekkingen. Ook schrijft ze voor diverse Russische tijdschriften over de Nederlandse keuken, cultuur en gewoontes. Marina: “Het boek beschrijft de culinaire kant van Nederlands immateriële erfgoed. Wij beschrijven een culinaire reis door alle Nederlandse provincies, inclusief  oude tradities vanwaaruit deze gerechten zijn gegroeid: landschap, streekproducten en lokale gewoontes.“

Russische toeristen

En dat is veel meer dan kaas en haring. Marina: “De Nederlandse keuken is onbekend in Rusland, maar Nederland is wel steeds populairder als vakantiebestemming. In 2014  bezochten er 200.000 ons land. Dat is na de Canadezen de grootste groep buitenlandse bezoekers in dat jaar. Dat blijkt uit het Onderzoek Inkomend Toerisme, uitgevoerd door het bureau NBTC Holland Marketing in 2014. “

Co-auteur van dit boek is Frank Flippo. Hij is afgestudeerd in Utrecht als cultuurhistoricus en werkt als journalist en schrijver: “Dit wordt een prachtig lees- kook- en kijkboek. Ik heb al vaker over voedsel, gerechten en kookboeken geschreven. Ik schrijf er graag aan mee.”

“Russischtalige reizigers zullen dit boek zowel in hun eigen land als in Nederland kunnen aanschaffen. De Nederlandse ambassade in Moskou steunt ons initiatief. Ook het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) toont zich enthousiast.”

Unesco

“Veel Nederlanders zijn hun culinaire wortels vergeten, maar zijn er wel nieuwsgierig naar. Daarom verschijnt dit kook- en reisboek ook in het Nederlands. Het komt vol verhalen en sfeerbeschrijvingen te staan. Met gerechten als aanknopingspunt omschrijft het zaken als erfgoed, mentaliteitsgeschiedenis en waarden van waaruit ze zijn ontwikkeld. Mooie voorbeelden zijn streekproducten die al op de UNESCO-lijst staan, zoals het Brabantse worstenbroodje. Er is zoveel meer. Wat dacht je van lekkernijen als Arnhemse meisjes, stroopwafels en bakleverworst? Met dit boek kunnen lezers ze ook zelf maken.”

Marina: “Elke streek en provincie komt aan bod. Met gerechten die van oudsher door de bevolking zelf worden gegeten. In Zeeland met zijn eilanden denken we dan bijvoorbeeld aan visgerechten. In het hoofdstuk Limburg komen uiteraard de wijngaarden aan bod. Al deze elementen samen dragen bij aan de ervaring van een boeiende reis.”

Een boek als dit zou wel eens heel goed uit kunnen pakken voor Nederland:“Door de brede aanpak kan het boek een brug slaan tussen twee grootse landen en culturen en belangstelling los maken voor Nederland. Uiteindelijk kan dit leiden tot meer culturele interactie tussen Nederland en Rusland.”

 

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Culinair, Cultuurhistorie, reizen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Komt Poetin hapjes proeven? De Nederlandse eetcultuur als culinaire reis

  1. Rob Alberts zegt:

    Ik mis de juiste titel en het ISBN nummer van dit boek.

    Nieuwsgierige groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.