In Nederland is het nog niet zo bekend, maar Amerikanen zijn er inmiddels vol van: resistant starch. Dat is zetmeel die amper verteert in je darmen. Het zit in o.a. afgekoelde gekookte aardappelen en in onrijpe bananen. Veel mensen hebben darmklachten en dat komt vaak door een verstoorde darmflora. Resistant starch geeft ‘goede’ darmflora de kans te groeien.
De effecten zijn indrukwekkend. Bewijs is er inmiddels dat het je lichaam helpt zich te verdedigen tegen dikkedarmkanker. Een van de beste bronnen, onrijpe (groene) bananen, maken sinds jaar en dag deel uit van het dagelijks menu in Afrikaanse landen als Oeganda en Nigeria. Volgens huisarts Daphne Miller is dat een van de redenen waarom in deze landen ook weinig darmkanker voorkomt. Miller schreef een veelgeprezen boek over gezonde voedingspatronen wereldwijd: The Jungle Effect.
Smullende bacteriën
Hoe werkt resistant starch? Ons lichaam neemt zelf geen resistant starch op, maar onze (goede) darmbacteriën smullen ervan. En als die beter te eten hebben, is dit geweldig voor je afweer tegen o.a infecties en kankers. Want het menselijk afweersysteem, zo wordt steeds duidelijker, is grotendeels opgetrokken uit je darmbacteriën. Wij hebben vele malen meer darmbacteriën dan lichaamscellen. Darmbacteriën elimineren giffen, maken vitamines en andere goede stoffen aan. Zorg dus goed voor je ‘beestjes,’ het grootste deel van je eten is voor hen.
Maar overdrijf het niet: je darmen moeten wel wennen. Als je ze ineens te veel te doen geeft, word je winderig en kun je buikpijn krijgen en zelfs diarree. Begin bijvoorbeeld met je groene banaan vermalen met sinaasappelsap, dan is het lekkerder, of maak zo ’n heerlijke Keniaanse stoofschotel met groene banaan. Of maak aardappel klaar op zijn IJslands. (De IJslanders zijn volgens Daphne Millers The Jungle Effect de minst depressieve Scandinaviërs, dankzij de vele omega-3 in hun uitstekende dieet). Kook krieltjes in de schil tot ze gaar zijn, laat ze dan afkoelen. Giet af, na een uurtje nieuw water erbij, en opkoken met een scheutje azijn en zeezout. Heerlijk! Heb je geen zin in ingewikkelde recepten, koop dan ongemodificeerd (onverhit) biologisch aardappelzetmeel en gebruik dat door je eten.
Inuline
Resistant starch heb je in vier soorten: de eerste vind je in granen, zaden, noten en peulvruchten, de tweede in rauwe zetmeelgroenten als aardappels en bananen, de derde in diezelfde nadat ze zijn gekookt en afgekoeld, de vierde wordt op chemische wijze verkregen en kun je aantreffen in ‘voeding uit een pakje’. De tweede soort wordt ook wel inuline genoemd, en blijkt te werken als uitstekende probiotica. Je vindt het ook in gerst, artisjokken en in paardebloem- en andijviewortel.
We gaven hierboven het IJslandse gerecht omdat resistant starch pas ontstaat als je gekookte aardappels afkoelt. Het ontstaat ook als pasta koud wordt, of rijst. Een koude pastasalade is dus ook een prima bron, net als afgekoelde (zilvervlies)rijst waar je later een lekker toetje van maakt.
Resistant starch geeft langer een vol gevoel en kan leiden tot een gezondere darmflora. Die is bovendien effectiever in het verbranden van vetten. Een goede darmflora doet je lichaam floreren, omdat je via je maag mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen in je lijf komen.
Bronnen: Science Daily, slism.com
O hier, ik kon de plek al niet vinden, Google+ geraadpleegd:
Zilvervis: als ik het goed heb mag je je aardappelen, rijst evt. weer opwarmen?
LikeLike
Inderdaad, er ontstaat als dit soort producten minimaal een uur koud is, een proces dat in het Engels retrogradation heet, de snelle suikers van het zetmeel veranderen dan in resistant starch. Opwarmen keert dit proces niet om omdat het een chemisch proces is.
LikeLike
Pingback: Oud brood? Lekker in bijten, goed voor je buik | Zilvervis