“Hier gebeurt van alles, van sprookjesspeurtochten tot braakballen pluizen”

irene1b(Door Frank Flippo)

Irene van Egmond is medewerker Milieucommunicatie van de afdeling Milieu bij de gemeente Nieuwegein. Haar werkplek is het Natuurkwartier, voorheen Milieu Educatie Centrum (MEC) in Nieuwegein, gelegen in het aantrekkelijke Park Oudegein. De kinderboerderij ligt op een steenworp afstand. Bezoekers wanen zich nauwelijks in het hart van een grote groeikern. Tussen alle drukke werkzaamheden door maakt Irene graag ruimte vrij voor een kort interview en een wandelingetje door de soortenrijke siertuin van dit Natuurkwartier. Begin september 2013 viert dit centrum haar 20-jarig bestaan.

Irene: “Natuurlijk is dit een plezierige baan. Maar wie tegen de buitenkant aankijkt, vergeet wel eens hoe druk die ook kan zijn. In de 25 uur per week die ik hier werk, , moet veel gebeurengebeurt er veel. Zo stel ik tentoonstellingen samen, verzorg  elk kwartaal een uitgebreide brochure met natuuractiviteiten en organiseer natuureducatieve activiteiten. Bij het bedenken daarvan kan ik mijn fantasie geweldig uitleven. De variatie is groot: van sprookjesspeurtochten tot verhalen vertellen en braakballen pluizen. Al deze dingen doe ik  samen met een andere vaste kracht en een tijdelijke medewerker. En niet te vergeten de natuur- en milieugroepen in en rond Nieuwegein te bedanken. Voor hen is dit centrum de een thuisbasis. Ze organiseren zelf ook van alles zelf.”

Irene studeerde in 1997 af als geologe. “Tijdens mijn studie ontdekte ik als stagiaire bij het Leids Natuurhistorisch Museum Naturalis dat mijn hart ligt bij werken in een educatieve omgeving. Dus alles wat met educatie, en het liefst natuureducatie te maken heeft. Ik ben gek op archiefwerk, dingen uitzoeken, tentoonstellingsteksten schrijven en dat soort dingen Hierin wilde ik verder, maar dat ging niet zomaar. Om een grotere kans te hebben in de museumwereld schreef Dan moest  ik eerst mijn achtergrondkennis verbeteren, anders kom je niet aan de slag in de museumwereld. Zodoende schreef ik mij in voor de opleiding Museologie aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Toen ik dat diploma eenmaal binnen had, kon ik vrij gemakkelijk in Naturalis aan de slag. Het eerste project dat ik daar kreeg, was het uitwerken van de tentoonstelling ‘Aarde’.  Als geologe wasis dat onderwerp mij op het lijf geschreven.”

Om haar educatieve achtergrond compleet te maken, volgde Irene tijdens haar vijf werkjaren in Naturalis ook nog de opleiding Onderwijskundige Voorbereiding. Als deel van deze opleiding mocht zij stage lopen bij het Natuur Educatie Centrum in Den Helder. Irene: “Dat werk vond ik zo leuk, dat ik op zoek ging naar een vergelijkbare werkplek voor na mijn opleiding. Dat werd het Milieu Educatie Centrum in Nieuwegein.”

Iedere geïnteresseerde kan op woensdag- en zondagmiddag binnenlopen in het MEC-paviljoen aan Geinoord 9; er is een leeshoek en altijd vind je er wel een boeiende tentoonstelling. Irene: “Ons werk is bestemdHet MEC is er voor zowel de individuele bezoeker als voor schoolklassen die hier een les komen bestedenvolgen. Voor deze laatste doelgroep stellen wij de NME-wijzer samen. (NME betekent Natuur en Milieu Educatie). Deze brochure NME-wijzer komt elk kwartaal uit en bevat alle educatieve mogelijkheden, van leskisten tot excursies en gastlessen. We stellen ook lespakketten samen onder het motto: ‘de natuur in de klas.’ Voorbeelden: ‘knollen en bollen’, ‘vlinders kweken’ of ‘paddestoelen in de klas’. Alle scholen in Nieuwegein maken volop gebruik van ons aanbod.”

“Ik vind dit een bijzondere werkplek. Ik krijg hier van alles te doen, de omgeving is prachtig en ik kan het uitstekend vinden met iedereen die hier werkt en binnenloopt.”

Knotwilg

Irene zou niets anders willen dan dit werk: “Je kunt hier zelfstandig werken en eigen ideeën kun je in praktijk brengen en uitvoeren. De diversiteit aan werkzaamheden, de prachtige locatie en de uitstekende sfeer dragen er ook aan bij. Je maakt soms ook grappige dingen mee. Laatst wilden we de tentoonstelling NatuurNetwerk aankleden. We dachten dat het mooi zou zijn een echte knotwilg hier te hebben. Ik hoorde dat er op een andere plek in Nieuwegein een aantal zou worden gerooid. Vanochtend stond er opeens een grote vrachtwagen voor de deur, die met een kraan enkele joekels van bomen voor de deur takelde. Met de nodige zweetdruppels kregen we er eentje binnen. Een levendige mooie aanwinst voor onze tentoonstelling!”

In haar vrije tijd is Irene hoofd/eindredacteur van het geologenblad ‘Grondboor en Hamer.’ Komt ze zelf nog toe aan het buitenleven? Irene: “Ik maak graag lange wandelingen. Maar gezien al mijn werkzaamheden zul je begrijpen dat dit er soms wat bij inschiet. Toch probeer ik in weekenden en vakanties er op uit te trekken. Maar gelukkig is het ook tijdens de lunchpauzes prettig toeven in de tuin van het Milieu Educatie Centrum.”

(Dit interview verscheen september 2004 in ’t Bureaublad van de gemeente Utrecht)

Lees ook

De milieuadviseur: Robuuste natuur zonder hek eromheen!

Projectleider EHS: “Het gaat erom dat er een schop in de grond gaat”

Ciska Hoogkamp over het project Utrecht Vogelvriendelijk

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Interview, Onderwijs, Utrecht, Zakelijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.