Zo gezond zijn eieren

Bron: Public Domain Photos, Flickr

Bron: Public Domain Photos, Flickr

Eieren, daarmee krijg je een hele batterij B-vitamines, voedingsstoffen en proteïnen binnen. Er is wat discussie over hoe ze inwerken op je hart, maar de meeste experts zijn het erover eens dat eieren in je eten een gezonde keus zijn. Een onderzoek van de universiteit van Missouri, USA, wees uit dat een ontbijt met eieren, (of ander proteïnerijk ontbijt) vergeleken met een graanontbijt of helemaal geen ontbijt, zoete en vette trek later op de dag beter tegengaat.  Als je bedenkt hoe populair eieren zijn is het eigenlijk verbazend hoe weinig we ervan weten.  Dus lees verder…

Dooiers stimuleren de ontwikkeling van je hersenen
Eidooiers zijn een van de rijkste bronnen van het B-vitamine choline, dat de werking van zenuwcellen verbetert en ontstekingen remt. Inmiddels staat vast dat als zwangere vrouwen choline binnen krijgen, dit ook de hersenontwikkeling van de ongeboren vrucht stimuleert. Een dieet rijk aan choline stimuleert zelfs de aanmaak van gelukshormonen.

Eieren zijn perfecte proteïnen
Eieren zijn wat betreft de kwaliteit van de proteïnen een absoluut topvoedsel, want alle eiwitten in een ei kunnen door het menselijk lichaam worden opgenomen, aldus onderzoeker Cynthia Sass in het blad Healthy Living. Hierin is een ei redelijk uniek: per calorie heb je minder proteïnen uit eieren nodig dan uit andere bronnen, om dezelfde spieropbouwende voordelen te oogsten.

Wat de kleur van de dooier betekent
Of de tint nu diepgeel is of bleek, het zegt niets over hoe gezond je eitje is. Volgens de American Egg Association. Maar het zegt misschien wel iets over hoeveel voedingsstoffen er in zitten.  De kleur is een indicator voor wat een kip eet.  Kippen die granen en grassen eten rijk aan caroteen en aan kleurstoffen als lutine of zeaxanthine hebben gelere dooiers. Volgens Hilary Thesmar van het Egg Nutrition Center krijgen vrij rondscharrelende kippen wel een grotere diversiteit aan voedsel binnen, waardoor hun dooiers eerder een diepgele of oranjeachtige kleur hebben.

Geen verschil tussen bruine en witte eieren
De kleur van de schaal verwijst naar het kippenras en zegt niets over hoe gezond het ei of de kip is.

Eieren blijven meer dan drie maanden geschikt voor consumptie.
Meestal worden eieren binnen een week na de leg ingepakt, hoewel de ouderdom van een ei dat je in de winkel koopt (in de USA) kan oplopen tot 30 dagen.  De verkoopdatum moet daar uiterlijk dertig dagen zijn na de datum van het verpakken.  Ze blijven dus maximaal twee maanden op de plank staan. Volgens het Amerikaanse Departement van Landbouw, kunnen eieren ook na die uiterste datum nog zeker drie tot vijf weken goed zijn. Het Voedingscentrum (Nederland) is voorzichtiger: na de houdbaarheidsdatum nog enkele dagen en dan alleen hardgekookt of goed doorbakken. Je kunt eieren testen door ze in een kom water te leggen met een zoutoplossing van 80 gram per liter. Komt het ei bovendrijven, dan is het niet goed meer.

Bronnen: HuffingtonPost, Voedingscentrum

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zo gezond zijn eieren

  1. natuurfreak zegt:

    Ik ben akkoord ,een ei is een goede keuze als men niet overdrijft

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.