Waarom je, ondanks de kou, echt vaker buiten moet komen

eiger

Uitzicht op de Eiger. Bron: Flickr, Ed Coyle Photography

Een lang weekend naar de Alpen of een wandeling in het bos zal echt geen Multatuli van je maken, maar recent onderzoek toont wel aan dat je creativititeit verbetert van een paar dagen, of zelfs uren, doorbrengen in de natuur.

Het onderzoek volgde 56 mensen die elk vier dagen gingen wandelen zonder laptop, mobieltjes of andere electronica. Tijd die je doorbrengt terwijl je een bent met de natuur, pepte de creativiteit van de wandelaars met 50% op. Dit cijfer is gebaseerd op een creativiteitstest die zij ondergingen voor hun reis, en aan het eind ervan.

Hersenvrij

Het werkt doordat je hersens vrijaf krijgen van de dagelijkse tredmolen van technologie en stress, zegt David Strayer, psycholoog aan de universiteit van Utah. “Ons brein wordt sterk beïnvloed door de omgeving, alleen al daarom moet je geen slaaf worden van technologie.” Jezelf ontkoppelen van sociale media, mobieltjes, computers en stress geeft de zenuwcellen in je voorste hersenkwabben  de gelegenheid zich te herstellen. Dat voorste gedeelte is verbonden met creativiteit en hoger, abstract denken.

Maar buiten gebeurt meer dan alleen maar vrij zijn van Facebook. Volgens Strayer sorteert natuurschoon een heel eigen effect. In een onderzoek gingen twee groepen elk urenlang wandelen, de een in een botanische tuin, de ander in een stedelijke omgeving. In geen van de groepen hadden de deelnemers mobieltjes bij zich of andere computers. Wandelen in de bomentuin bleek creativiteit te bevorderen, wandelen in de stad deed dat niet.

De stad ontvluchten richting de heide, de bossen of de zee doet dus iets met je lijf. Een ander onderzoek liet zien dat zes uur wandelen het aantal immuuncellen doet toenemen, wat degeneratieziekten als kanker tegengaat. Uit verder onderzoek blijkt dat jezelf omringen met natuurlijke schoonheid, al is het maar met kamerplanten, ook nog eens je empathie verhoogt, ook ten opzichte van andere mensen. En onderzoeksresultaten die aantonen dat het verkeren in de vrije natuur je bevrijdt van stress, zijn er te veel om op te noemen.

Jagers en verzamelaars

Als alleen al vijf minuten buiten zijn je humeur enorm kan opkikkeren, wat doen zes uren dan wel niet? Die vijf minuten zijn geen kalenderwijsheid, maar hard wetenschappelijk bewijs (van de Universiteit van Essex in Groot-Brittannië). Dat je humeur er als bij toverslag van opkikkert is eigenlijk helemaal niet gek. Driehonderdduizend generaties lang leefden wij als jagers en verzamelaars. Pas de laatste zeven generaties is onze wereld geïndustrialiseerd. Het gevoel afgesneden te zijn van de natuur, gaat diep. Dat verklaart waarom luttele minuten al zo’n verstrekkend effect kunnen hebben.

Dus pak je schoenen en trek erop uit in de bossen. Het hoeft niet gelijk een monstertocht te zijn van vier dagen, zie de vijf minuten van hierboven; alle beetjes helpen. Strayer: ‘Hoe hoger de dosis, hoe groter het voordeel.”

Het wordt wat moeilijker warm te lopen voor een wandeling, wanneer het buiten rond de nul graden is. Hier drie ideeën om wat buitenlucht te regelen in je winterdag:

Stel een “beweegvergadering” voor.  Iedereen op kantoor snakt bij mooi weer naar een paar seconden vrijheid in de open lucht, zelfs als het koud is. Houd je volgende vergadering buiten, samen lopend op een wandelpad net buiten je kantoor. Als je wilt dat het niet bij één keer blijft, zorg dan dat iemand een notebook meeneemt voor aantekeningen.

Weg met die tredmolen! Doe een warm hardlooppak aan en laat in de namiddag die voetpaden je zolen voelen, wat maakt het uit of het koud is. Het zal niet alleen je creativiteit aanwakkeren, je krijgt er ook een mooie lading endorfines mee binnen: natuurlijke opium die je stemming vanzelf verhoogt en een winterdip voorkomt. Denk aan het plezier van langlaufen of een sneeuwballengevecht

Vind je favoriete wintersport. Lopen op sneeuwschoenen, langlaufen, schaatsen of met sleetjes van hellingen af suizen? Kies maar uit, kort buiten de stad kun je die dingen vaak al doen. En zonder sneeuw schakel je over op zomersporten, alleen met wat meer lagen kleding aan.

Bron: Rodale

(Dit bericht werd op 11 januari 2013 ook geplaatst op hetkanWel.net)

Lees ook

Buitenkruid voor een druilerige januari

Zelfs lichte beweging verlengt je leven

Gezond eten tijdens winterweer of wintersport

 

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waarom je, ondanks de kou, echt vaker buiten moet komen

  1. natuurfreak zegt:

    Ik kan dit beamen.Trek er bij na alle d

    Like

  2. natuurfreak zegt:

    dagen op uit .Zo maar de heide of velden in,wandelen langs het kanaal.Dit maak mijn hoofd leeg en dan ga ik er weer tegen aan..Het maakt van mij een nieuw mens.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.