Dertig procent minder kans op borstkanker voor vrouwen die bewegen

Vrouwen die anderhalf tot drie uur per dag bewegen verminderen hun risico op borstkanker tot 30 procent, beweren Amerikaanse wetenschappers. Nog meer goed nieuws is, dat dit lichte beweging mag zijn; wandelen, fietsen, een beetje joggen, een huishoudelijk klusje. Wie wekelijks 10 tot 19 uur op een gematigde manier beweegt, zit dus goed. En dit ongeacht de leeftijd. De populaire opvatting dat je ook met minder sporten toe kunt, als het dan maar intensief is, klopt niet. Onderzoekster Lauren McCullough, Universiteit van North Carolina: ‘Het zit hem niet in marathons. Wandelen werkt hetzelfde.’

Hormonen

Volgens het Britse nationale kankerinstituut krijgt een op de acht vrouwen in haar leven borstkanker. In Engeland krijgen jaarlijks 48000 vrouwen het. 11.500 van hen gaan er aan dood. Vet is een ideale kweekbodem voor tumoren. Beweeglijk leven gaat de groei van vet tegen. Vetweefsels produceren hormonen als oestrogeen en testosteron, die tumorgroei stimuleren. Waarschijnlijk remt lichaamsbeweging daardoor ook de groei van tumoren. Eerdere studies laten zien dat vrouwen rijk aan dergelijke hormonen twee tot drie keer meer risico lopen. Vorig jaar noemden onderzoekers in Oxford overgewicht bij oudere vrouwen de hoofdreden van borstkanker. Uit gegevens van de 6300 onderzochte vrouwen bleek overgewicht zelfs gevaarlijker dan roken of drinken. Ook in het Amerikaanse onderzoek valt de 30% risicovermindering weg als je ondanks het sporten aankomt.

Toeval?

De Amerikanen vergeleken de levensstijl van drieduizend vrouwen tussen 20 en 98 jaar, waaronder 1500 vrouwen met de diagnose borstkanker. Elke vrouw noteerde haar gewicht, en hoeveel uur per week beweging zij had in elk decennium van haar leven: dus rond haar tiende, twintigste, dertigste enzovoort. Sarah Williams werkt als voorlichter gezondheid bij een Engelse welzijnsinstelling. Zij twijfelt aan deze manier van onderzoeken: ‘Ze vulden zelf vragenlijsten in over hun gewicht per leeftijd, en hoeveel uren zij bewogen voor elke tien jaar sinds hun twintigste. De uren zijn niet letterlijk opgemeten. Verder zijn de cijfers niet statistisch. Dus misschien berusten ze wel op toeval.’ Ze ziet echter wel ‘stevig bewijs’ voor de stelling dat borstkanker minder voorkomt bij lichamelijk actieve vrouwen.

Bron: Daily Mail

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Overig, Wandelen, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dertig procent minder kans op borstkanker voor vrouwen die bewegen

 1. natuurfreak zegt:

  Ik heb al lang over alles mijn twijfels..nu is het zo.en morgen is het weer anders.
  De ene professor zegt.men moet een glaasje wijn drinken..goed voor de aders,men moet dit en mag niet dat.Men moet zijn geest bezig houden en in beweging blijven en heeft minder kans op Alzheimer..wel mijn moeder was altijd in beweging en bezig en ze is zwaar dement geworden en er aan gestorven en ik kan zo verder gaan.
  Ik wandel heel veel maar ik denk dat het allemaal in je genen zit.
  Ik probeer gezond te leven maar of het helpen zal?? Wie weet het?

  Like

 2. Zilvervis zegt:

  Nature versus nurture…Er helemaal uit komen op dit punt doen wij wellicht nooit. Ook ik ken mensen in mijn omgeving van wie ik sterk de indruk kreeg dat ze goed aan hun gezondheid werkten. Nou, Magere Hein maaide hem meedogenloos weg op zijn 56ste; hartfalen. Misschien moeten we niet te hard voor onszelf en anderen zijn in ons streven gezond te leven. Dan zijn we tijdens ons leven misschien wel zo gelukkig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.