Vier populaire zomerfabeltjes ontkracht

Zo meteen liggen we weer met zijn allen te niksen voor de tent, aan de waterkant en in de zon. En als het hoofd leeg is, komen vanzelf de sterke verhalen en geruchten bovendrijven over wat al dan niet goed voor je is. Vier populaire zomerfabeltjes voor op de camping die we hier ontkrachten:

Fabel 1. Plassen op een kwallenbeet

Urineren op een beet van een kwal zou de pijn verlichten. Werkt niet en verergert het effect juist. Een kwallententakel bevat miljoenen netelcellen. Die blijven op de huid achter, doorboren die en spuiten gif. Allereerst moet je na een beet het water uit. Daarna de cellen van de huid schrapen met karton, een oude creditcard of iets dergeljks. Daarna neutraliseer je het gif met azijn of citroensap, op een doekje of direct op de wond. Urine aanbrengen werkt eerder als water: de netelcellen zwellen op en geven nog meer gif af. Maar na het wegschrapen en het neutraliseren verzacht urine juist wel. Je kunt even goed warm water nemen.

Fabel 2. Muggen houden van zoet bloed

Muggen zouden een voorkeur hebben voor specifiek bloed. De smaak van het bloed heeft niets te maken met wat muggen aantrekkelijk vinden, maar de geur van je adem en zweet des te meer. In je adem zit koolzuurgas, warmte en een zekere zuurgraad. Verder worden ze aangetrokken door de geur van afbraakstoffen die vrijkomen bij het bederven van zweet, waaronder boterzuur. Dit ruiken ze op meer dan honderd meter afstand. Vervolgens vinden ze je onderhuidse aders met warmtesensoren. Je dieet bepaalt de geur van je zweet en adem, en dus ook je aantrekkelijkheid voor muggen.

Fabel 3. Niet zwemmen na het eten

Hooguit krijg je lichte kramp als je binnen een half uur na de maaltijd zwemt. Onplezierig, niet meer dan dat. Er zijn geen gedocumenteerde gevallen van verdrinking bekend die toegeschreven worden aan eten. Het is onwaarschijnlijk, dat kramp door eten zwemmen onmogelijk zou maken. Na een maaltijd stuurt het lichaam bloed naar de maag om het voedsel te verteren. Bij het zwemmen gaat er bloed naar je spieren, wardoor het voedsel langzamer door je buik beweegt. Krijg je kramp? Ga gewoon uit het water en rust uit. Zwem wel ergens waar je gemakkelijk het water uit kunt, zoals in een zwembad of aan het strand. Een drijvend lichaam verteert voedsel evengoed als op het droge; de onwillekeurige acties van het lichaam zijn sterk. Na het doorslikken neemt je lichaam de regie over.

Fabel 4. Zonnebrandcrème voorkomt huidkanker

Zonnecrème houdt zeker UV-straling tegen. Maar zonder zonnecrème maakt je hud meer vitamine D aan, die beschermt tegen kanker. Verder: met zonnecrème op ben je geneigd langer in de zon te blijven. Dit verhoogt het risico. Slechte zonnecrème, die afbreekt in de zon, maken meer vrije radicalen vrij dan de zon zelf. Vrije radicalen zijn kankerverwekkende moleculen. Kijk ook uit voor nanodeeltjes, ultrakleine deeltjes in sommige zonnebrandcrèmes die je DNA aantasten. Tenslotte: crèmes met een hoge beschermingsfactor maskeren vaak een beginnende zonnebrand en doen je denken dat je daarmee extra lang kunt zonnen. Dit is niet zo, ze zijn ontworpen voor een extra zongevoelige huid. Wat je wel kunt doen: elke twee uur smeren en biologische zonnecrème gebruiken. En zoek zo veel mogelijk de schaduw op.

Bronnen: Washington Post, Huffington Post, Natural News

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Overig, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vier populaire zomerfabeltjes ontkracht

 1. natuurfreak zegt:

  Goede tips maar met sommige ben ik het niet helemaal eens..Teveel onbeschermd zonnen kan wel ontaarden in kanker

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Zelf neem ik bij nader inzien ook dat risico liever niet. Ik vond dat vitamine-D verhaal wel interessant. Nooit eerder gehoord en prikkelend tot nadenken, reden om het op te nemen in de tekst. Altijd skeptisch blijven…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.