Breinvoedsel

(Door Frank Flippo)

Wat hebben eieren, rode bietjes en groene thee met elkaar te maken? Zulk uiteenlopend, maar smakelijk voedsel blijkt erg goed te zijn voor je hersenen. De hersenen maken maar twee procent uit van je lichaamsgewicht, maar gebruiken tien keer zoveel energie dan de rest. Zaak dus, die energie op peil te houden met passende bevoorrading. Van dit eten worden jij en je brein blij.

Eieren

Eieren zitten tjokvol omega-3 vetzuren. Ze beschermen je brein tegen veroudering, geheugenverlies, depressies, aderverkalking en ontstekingen. Eieren bevatten ook vitamine E, dat depressies tegengaat en mogelijk beschermt tegen Alzheimer. Eieren van ‘buitenkippen’ , dus van biologische of biologisch-dynamische teelt, hebben dubbel zo veel omega-3, en drie keer meer vitamine E. Die halen de kippen uit het verse groen dat ze zelf zoeken. En vergeet ook de dooiers niet te eten. Die bevatten het zenuwversterkende choline.

Rode bieten

Rode bieten leveren veel vitamine B10. Een vitale voedingsstof die maakt dat je gegevens snel verwerkt en snel door je geheugen kunt vlooien. Ook verse bietjes zijn natuurlijke antidepressiva. Je kunt ze rauw in reepjes snijden en dan roerbakken of sauteren, dan gaan zo min mogelijk waardevolle stoffen verloren. Vergeet ook niet, het bietenloof te eten, dat smaakt heerlijk in salades. Bietenloof zit vol foliumzuur, een stof die beschermend werkt voor je hartspier. Altijd meegenomen. Koop geen ingeblikte bietjes of andere blikgroente. Blikjes zijn vaak gecoat met een laagje bisfenol A of BPA, een chemische stof die ontregelend werkt op het menselijke hormoonsysteem.

Spruitjes en andere kool

Spruitjes bevatten moleculen die ons lichaam omzet in diindolymethaan, een versterker van het immuunsysteem die ook nieuwe hersencellen beschermt. De antioxidanten in spruitjes ruimen kankerverwekkende vrije radicalen op. Vrije radicalen zijn een soort afvalproduct dat ontstaat wanneer je lichaam uit brandstof energie maakt. Ook de aan spruitjes verwante boerenkool, witte kool, broccoli en bloemkool hebben sterk anti-verouderende eigenschappen. Een onderzoek onder 13.000 vrouwen aan de Harvard-universiteit wees uit dat regelmatig eten van kool de hersenleeftijd met een tot twee jaar verlaagt.

Groene thee

Verse groene thee versterkt het geheugen en het concentratievermogen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen. Groene thee bevat ontspannende catechinen die je geest ontspannen, terwijl ze de gedachten helder houden. Groene thee voorkomt ook hersenbeschadiging dankzij de polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die zorgen dat er volop dopamine in het brein vrij komt. Dopamine is een belangrijke neurotransmitter. Neurotransmitters zijn stoffen die hersen- en zenuwcellen verbinden. Zij geleiden signalen door de cellen. Zonder dopamine geen vrolijkheid. Dankzij polyfenolen werken je hersenen als een geoliede machine. Zij staan borg voor een gelijkmatige stroom glucose: de belangrijkste brandstof voor onze hersenen. Prettige bijwerking: polyfenolen gaan ook nog eens kanker en hartaanvallen tegen.

Bron: Rodale

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Wetenschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Breinvoedsel

  1. natuurfreak zegt:

    Ik wist er veel van maar heb toch ook weer wat nieuwe informatie gelezen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.