Nieuwe feiten over de intelligentie van varkens

(Door Frank Flippo)

Het is nauwelijks bekend dat varkens het vierde intelligentste zoogdier zijn, na mensen, primaten en dolfijnen. Zo stom is het achtereind van een varken dus niet; een volwassen varken is qua intelligentie vergelijkbaar met een kind van vijf. Varkens kunnen aantoonbaar genieten van muziek, via spiegels voedsel vinden, beschikken over wel veertig, en waarschijnlijk meer, verschillende knorretjes, grommetjes en snuifjes. Onlangs werden nieuwe, verbazingwekkende feiten bekend; ook genetisch lijken we erg op ze. 

Nieuwe feiten over de intelligentie van varkens

Varkens zijn in staat, meer dan vierhonderd verschillende woorden te begrijpen. Over de gehele linie genomen is een volwassen varken qua intelligentie vergelijkbaar met een kind van vijf. Volgens Suzanne Held van de universiteit van Bristol onthouden varkens een opdracht zo goed, dat het niet meevalt, hen dit weer af te leren. Als je chimpansees met spiegels confronteert, gaan zij na verloop van tijd zichzelf erin herkennen. Varkens doen dit niet, maar kunnen er wel andere dingen mee. Een recente studie aan de universiteit van Cambridge, onder leiding van de onderzoeker Donald Broom, bewijst dat varkens geleerd kan worden spiegels te gebruiken voor het vinden van voedsel. De spiegels waren zo opgesteld, dat de varkens het voedsel niet direct konden zien en alleen konden vinden via de reflectie in de spiegel. De proefdieren begrepen al snel, dat het beeld in de spiegel niet het echte voedsel was.

Varkengenoom

Varkens staan genetisch verder van ons af dan chimpansees. Genetisch gesproken zijn het verre neven van walvissen. Misschien dat daarom ook hun intelligentie vergelijkbaar is met deze zeezoogdieren. Niettemin laten recente bevindingen zien dat varkens genetisch toch iets dichter bij ons staan dan we lange tijd dachten. Dr. Lawrence Schook van de universiteit van Illinois slaagde erin een ruwe schets op te stellen van het varkengenoom. Volgens de New York Times beweerde Schook  dat dit varkengenoom “gunstig afsteekt bij het ​​menselijk genoom.” Grote delen ervan zijn bijna identiek met het onze. Dit correleert met lichamelijke overeenkomsten, zoals de gelijkenis tussen varkenstanden en mensentanden, of  tussen varkensharten en mensenharten.

Boodschappen

Verdere studies zullen ongetwijfeld meer boeiend materiaal opleveren. Welke boodschappen zou een varken overbrengen als het hem mogelijk zou worden gemaakt te schuiven met letters? Voor zover bekend is het nog nooit geprobeerd. Ze lijken er slim genoeg voor…

(Dit artikel is uitsluitend gepubliceerd op Zilvervis en werd geschreven als onderdeel van een sollicitatie bij een organisatie voor dierenwelzijn.)

Lees ook

Evert werd gevonden in een koffiebekertje

Wat jij voelt, voelt je hond ook

Indianen beschermen hun bos met smartphones

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Nieuwe feiten over de intelligentie van varkens

 1. enenenis zegt:

  Net als dat men een stom iemand een ezel noemt, maar die ezel stoot zich maar èèn keer aan dezelfde steen…de slimmerd, dus die hoeft maar een keer iets te leren en je hebt mènsen… die leren het nòòit !
  Wij mensen zijn nogal kortzichtig en praten elkaar maar na, decennia lang, zonder te weten wat er eigenlijk bedoeld wordt…

  Like

 2. Robin zegt:

  Mijn varken herkent zichzelf duidelijk WEL in de spiegel. Ik heb ‘m van de week nog betrapt toen hij zichzelf zat te bewonderen (in de reflectie van de keukenkastjes) terwijl hij piano speelde!
  https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F228997310802720%2Fvideos%2F381524078883375%2F&show_text=0&width=560

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Ha, wie weet wat varkens zouden kunnen als we hen wat knoppen en toetsen geven die ze wel kunnen hanteren, vergelijkbaar met de geavanceerde hulpmiddelen die er bestaan om mensen zonder handen toch van kunsthanden gebruik te laten maken.

   Geliked door 1 persoon

 3. Heather zegt:

  Thank you ffor sharing

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.