“Evert werd gevonden in een koffiebekertje”

(Door Frank Flippo)

Verzorgen van opvangdieren kost veel geld, zeker als ze ziek of herstellend zijn.  En de Dierenbescherming heeft weinig geld, vandaar dat de Utrechtse afdeling een adoptieplan bedacht. Al voor enkele euro’s per kwartaal kun je dieren steunen als Dirk het woestijnratje. Via Internet krijg je een foto te zien van Dirk, en een nieuwsbrief over hoe hij zich voelt. Jessie Hinten, rond 2004 werkzaam bij de Dierenbescherming: “Het adoptieplan loopt. Leuk als zich ook kinderen aanmelden.”

De Utrechtse opvang verzorgde rond 2004 ongeveer 300 konijnen en andere knaagdieren. Andere dieren vangt de Dierenbescherming niet op. Jessie: “We werken samen met asiels, maar niet voor dit plan. Dat zou het erg ingewikkeld maken.”

Het adoptiegeld wordt besteed aan voer, inentingen of medicijnen. Jessie: “Veel dieren zijn er als ze gevonden worden, slecht aan toe. Ze moeten dan intensief verzorgd worden. Zoals een konijntje met gebroken pootje dat moet worden gespalkt. En de dierenarts rekent veel geld. Als je doneert voor adoptie, dan gaat dat geld in principe niet naar je adoptiedier, maar direct naar de dieren die dit het hardst nodig hebben. Maar als er kinderen mee doen, zorgen we natuurlijk wel dat hun konijn een extra worteltje krijgt.”

Paddentrek

De Dierenbescherming komt structureel geld tekort. Jessie: “Adopteren komt goed uit, al kan het in deze vorm natuurlijk nooit de kosten dekken. Wij doen het vooral om mensen bewust te maken van dierenleed.”

Iemand die een dier adopteert, krijgt via e-mail een nieuwsbrief over bijvoorbeeld de besteding van het geld, en een persoonlijk stuk over het dier. Die individuele dierenverhalen kun je ook lezen op de website. Je kunt ook online je adoptiedier uitkiezen. In de nieuwsbrief lees je of het dier op dat moment bijvoorbeeld ziek is of beter. Verder seizoentips over de verzorging, en andere wetenswaardigheden, over bijvoorbeeld de paddentrek of de paringstijd bij egels.

Evert de rat

Jessie Hinten: “Een bijzondere adoptie vond ik die van Studentenradio Utrecht (etherfrequentie 107.7 FM, kabel 91.1 FM) Dit station adopteerde Evert, een albinomuis die werd aangetroffen in een trein. Hij had zich verstopt in een koffiebekertje. Studenten treinen veel, en drinken veel koffie, dus zij vonden Evert een logische keuze. Evert is niet zo vriendelijk naar andere muizen, en niet gewend aan mensenhanden. Over hem valt dus het nodige te vertellen. Elke vrijdag tussen 18.00 uur en 19.00 uur zonden ze een item uit waarin ze ons vroegen hoe het was met Evert.”

“We zouden het leuk vinden als er meer van zulke banden ontstaat tussen degenen die adopteren, en het dier. Bijvoorbeeld een opa die een cavia fictief cadeau geeft aan zijn kleinkind, of een allergisch kind dat zo toch een dier kan houden.”

Knaag & Ko

Knaag & Ko, zo noemt de Dierenbescherming haar opvang van knaagdieren als konijnen, cavia’s, hamsters, chinchilla’s en tamme muizen. De meeste dieren zijn gedumpt, anderen zijn in beslag genomen. Zonder Knaag & Ko zouden ze buiten rondzwerven, met ondervoeding, ziektes en vaak de dood tot gevolg. Knaag & Ko moet daarom over financiële middelen beschikken. Steunen kan op drie manieren. Hokken Vanaf € 5,- per kwartaal sponsor je hamster-, degoe- of muizenkooien. Een konijnen-, chinchilla- of caviahok sponsoren kost € 10,- per kwartaal. Tegenprestatie: elke drie maanden een nieuwsbrief met nieuwtjes, bijvoorbeeld over bijzondere dieren die zijn binnengekomen. Club van Honderd Voor € 100,- per jaar word je lid van deze club. Je naam of logo komt dan op de speciale Club van Honderd-pagina op de website. Tegenprestatie: elk kwartaal de Knaag & Ko Nieuwsbrief en drie keer per jaar het blad Dierwaardigheden. Vlaamse Reus Knaag & Ko heeft achttien rennen, waaronder koppel-, woon-, losloop-, en pensionrennen. Voor € 500, – komt je naam of logo op een prominente plaats boven een ren en wordt vermeld op de website. Voor € 2.000, – per jaar kun je de quarantaineruimte sponsoren. Hier wachten konijnen en cavia’s op hun inenting. Daarna mogen ze bij hun soortgenoten. Je naam of logo komt op de deur van deze ruimte en op de website. Vlaamse Reus-sponsors ontvangen de nieuwsbrief en Dierwaardigheden. Jaarlijks is er voor hen een speciale activiteit.

Nieuwe sponsoren kunnen bellen 030 – 246 88 66) of mailen: albert.vijge@dierenbescherming.nl

(Dit artikel verscheen oorspronkelijk in 2004 in Ons Utrecht, maar is geupdate)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Overig en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op “Evert werd gevonden in een koffiebekertje”

  1. natuurfreak zegt:

    Zal veel mensen die zelf geen huisdier mogen houden een goed gevoel geven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.