Indianen beschermen hun bos met smartphones

(Door Frank Flippo)

In 1969 had de Surui-stam, die leeft in het Amazonegebied, hun eerste ontmoeting met de buitenwereld. Toen waren alle bossen rond hun stamgebied nog dicht en weelderig. Als je er nu overheen vliegt, zie je het Surui-land als overgebleven donkergroen eiland in een zee van kapactiviteiten. De stam probeert nu de laatste stukken bos te beschermen met behulp van smartphones.

Op de Rio+20 conferentie deze week werd vijf jaar werk van de Surui gepresenteerd: een kaart vol plaatjes, video’s en 3-d visualisaties van hun 600.000 hectare grote woongebied. De ‘culturele kaart’ laat de geschiedenis en biodiversiteit van hun leefgebied zien. Het kan de redding betekenen van deze stam, de Surui, en hun leefgebied. Rebecca Moore, manager van Google: “Samen met de Surui brengen we hun verhalen en die van het bos naar de wereldwijde gemeenschap.

Groen eiland

Toen Almir, opperhoofd van de Surui, in 2007 de Verenigde Staten bezocht, benaderde hij zelf het bedrijf met het idee van een kaart. Sindsdien wordt de stam getraind in kaarttechnologie. De indianen schoten plaatjes van historische plekken en koppelde afbeeldingen van planten en dieren via ‘geo-tags’ aan landkaarten.

Een speciaal voor dit doel gemaakte film vertelt hoe de Surui ontdekten dat technologie beter helpt tegen illegale kap dan pijl en boog. Met hun smartphones rapporteren zij elke illegale kapactiviteit, houden ze de gezondheid van het bos bij, en brengen hun cultuur, de biodiversiteit, en de sluipende houtkap in kaart. “Het toont de invasie van ons land, en geeft ons verantwoordelijkheid voor onze toekomst’ zegt Almir. Beschermen gaat beter als je weet wat je beschermt. Juist de kaarten geven daarom de Surui en het woud een kans om te overleven. Het is de bedoeling dat ook andere stammen technologie gaan inzetten hun leefgebied te beschermen.

De kaart is te bekijken via Google Earth of via de website van de Surui: www.paiter.org.

Bron: Treehugger

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Onderwijs, Subculturen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Indianen beschermen hun bos met smartphones

  1. natuurfreak zegt:

    Toch tof dat moderne technologie eindelijk eens echt nuttig ingezet wordt.Dit verdient zeker navolging

    Like

  2. Thijs van Tongeren zegt:

    Het gaat heel geleidelijk, maar door het overgeven aan computertechnologie gaat er veel verloren van de eigen kracht van de indianen. Precies zoals onze beschavingen al zoveel verloren hebben. Geen wonder dat UN earth summit hier achter staat. Problem reaction solution. “We hebben de VN nodig, anders gaat het oerwoud kapot”, het is ontzettend slim gedaan want het is momenteel nog waar ook.
    Maar hoe lang geven we de hele VN nog? Ik denk niet al te lang. Afhankelijk van een geldsysteem, dat weer van een machtssysteem, en dat weer afhankelijk van onze instemming met het fenomeen macht. Laten we hopen dat er tegen die tijd nog wat over is van de oude magie van de indianen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.