Vervuilende varkensstal Doorn definitief van de baan

Varkens

Na lang getouwtrek over en weer heeft gemeente Utrechtse Heuvelrug eindelijk besloten, de vergunning in te trekken voor een zogenaamd biologische varkensstal met vrije uitloop voor 895 varkens vlak buiten de bebouwde kom van Doorn. Hier is het nodige aan vooraf gegaan. Ook Zilvervis kwam in het geweer en benaderde met een groep verontruste burgers de lokale politiek. Samen met andere belangengroepen en met name Vereniging Leefbaarheid Doorn zijn zij erin geslaagd, schone lucht en een schoon milieu voor Doorn veilig te stellen. Uw stem laten horen heeft zin; onze inspanningen zijn niet voor niets geweest.

Lees hier het achtergrondverhaal met alle politieke meningsvorming en verwikkelingen (in de doorkliklinks)

Dank aan iedereen die ons gesteund heeft. Hieronder het persbericht van Vereniging Leefbaarheid Doorn:

leefbaardoorn

VERENIGING LEEFBAARHEID DOORN
PERSBERICHT 15 mei 2017

Vergunning voor biologische varkensstal op Molenweg 11 te Doorn door gemeente ingetrokken
De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft bakzeil gehaald in het conflict met omwonenden en de Vereniging Leefbaarheid Doorn (VLD) over de bouw van een stal met een vrije uitloop voor 895 varkens op de Molenweg in Doorn. Het gemeentebestuur heeft thans onverkort uitvoering gegeven aan de uitspraak van 1 februari jl. van de Raad van State, waarin de door de betrokken agrariër en de gemeente ingestelde hoger beroepen tegen de conclusies van november 2015 van de Rechtbank ongegrond werden verklaard.

De Raad van State oordeelde dat de gemeente niet deugdelijk heeft gemotiveerd dat de varkenshouderij – vanwege de toename van de ammoniakemissie – geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben die tot het opstellen van een milieueffectrapportage dwingen.
Hiermee werd de gemeente genoodzaakt de in 2014 door omwonenden en VLD ingediende bezwaren tegen het besluit van de gemeente tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor een varkensstal alsnog gegrond te verklaren en genoemde vergunning in te trekken.

Secretariaat Vereniging Leefbaarheid Doorn ● IJskelderlaan 6B, 3941 HS DOORN
I: http://www.leefbaarheiddoorn.nl ● E: secretaris@leefbaarheiddoorn.nl ● KvK: 40480713

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Economie, Gezondheid, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vervuilende varkensstal Doorn definitief van de baan

 1. Rob Alberts zegt:

  Goed nieuws!

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. natuurfreak zegt:

  Wie beslist nu zulke zaak te laten opstarten juist buiten een bewoonde kom.De geurhinder is niet te beschruiven

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Beste Natuurfreak, als het goed is en democratisch juist verloopt, beslissen wij dat met zijn allen en ik heb er mijn best voor gedaan, dit op deze manier te doen gaan. Wie dat willen, zijn natuurlijk de betrokken agrariër en politieke belanghebbenden van de agrarische sector. Met name de orthodox-protestantse SGP lijkt zich vierkant op te stellen achter elk agrarisch belang, ook deelbelang. Het is fijn, dat in onze mooie gemeente ook groene tegenkrachten bestaan die ik met succes wist te mobiliseren om de teloorgang van een frisse en biodiverse omgeving te voorkomen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.