Bijna alle succesvolle mensen staan vroeg op

Bron:  mrbillt6, Flickr

Bron: mrbillt6, Flickr

De Amerikaanse geleerde Benjamin Franklin (1706-1790), een schoolvoorbeeld van zelfbeheersing en productiviteit, zei ooit, “Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise.” (Vroeg op en vroeg naar bed, maakt je gezond, rijk en wijs) Dat was 1750. Maar ook vandaag zijn veel uiterst succesvolle mensen altijd ‘vroeg uit de veren’. Hier zeven voorbeelden van vroeger en nu, en tips om je eigen vroege uurtjes beter te leren gebruiken.

Ochtendmensen zijn volgens onderzoekers proactiever en halen hogere cijfers op school.  Ze zijn vaak betere slapers en gelukkiger mensen, tenminste, zo lang vroeg opstaan niet ten koste gaat van de uren slaap  die je nodig hebt. Renee Biss, Universiteit van Toronto,  ontdekte dat oudere volwassenen vaker ‘vroege vogels’ zijn dan jongeren. Volgens de uitslagen van vragenlijsten die beide groepen invulden, staan ze positiever in het leven, zonder ‘social jet lag.’  Die ontstaat  als je biologische klok niet gelijk loopt met je sociale klok.  Je sociale klok bepaalt wanneer je naar school moet of naar je werk.

Plannen

In ochtenduren kun je goed tijd plannen, focussen, sporten, en  doelen rustig verwezenlijken.  Schrijfster Laura Vanderkam: “Voordat iedereen ontbijt, hebben ochtendmensen hun dagelijkse wensen al deels vervuld.”

Ook  blijkt dat ochtendmensen beter georganiseerd leven. En ochtendsporters hun routine beter volhouden dan avondsporters.  Want als na het werk ook nog de familie en het huishouden wacht… Leven als ochtendmens is ook praktisch, want het meeste werk begint vanaf 9 uur.

Psychiater  Tracey Marks. ”Ons lichaam is ontworpen als ochtendmens:  wakker  als het licht wordt, slapen als het donkert. James Maas, auteur van Sleep to Success: “Behalve het puberbrein. Pubers willen drie uur s nachts gaan slapen, en om 11 uur s ochtends wakker worden,” Maas probeert te regelen dat op een Amerikaanse school de werkdag later begint zodat de leerprestaties  verbeteren. Maar dan nog. Ook jongeren die zichzelf ochtendmensen vinden,  voelen zich beter dan nachtbrakers. Christoph Randler,  Universiteit van Heidelberg, nuanceert dit beeld: “Genen bepalen de helft van je slaap- en waakritme. Dus het is zeker niet voor iedereen even gemakkelijk dit te veranderen.” Met dat in het achterhoofd toch, ter inspiratie, zeven voorbeelden:

Barack Obama

Noemt zich  een nachtbraker, maar staat toch  vroeg op voor een workout voordat om half negen zijn kantoordag begint. Robert Pagliarini (CBS News): “Niet  dat hij hoopt tijd te hebben voor een ochtendworkout, hij zórgt dat hij die altijd heeft. Dat doet hij door er gelijk na het opstaan mee te beginnen.”

Anna Wintour

Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour begint  haar dag om kwart voor zes met een tenniswedstrijd die tot zeven uur duurt.

Vladimir Nabokov

Deze Russisch-amerikaanse schrijver begon graag ochtends vroeg met zijn creatieve werk. Uit een interview (1968): “Ik word wakker rond half zeven, en schrijf tot half elf, meestal aan een lessenaar die uitkijkt op een helder verlichte hoek van de kamer. De eerste pauze is ontbijten met mijn vrouw rond half negen.”

Gwyneth Paltrow

Deze Amerikaanse  wellnessgoeroe  staat dagelijks om half vijf op voor  yoga. “Eigenlijk ben ik geen ochtendmens”, zei ze in het blad Style. “Ik doe het omdat ik het wil. Ik ben streng voor mezelf, want ik weet: als ik dit zes keer per week doe en alleen zuiver voedsel eet, voel ik me stukken beter.”

Frank Lloyd Wright

Naar eigen zeggen vormde deze beroemde architect zijn beste ideeen tussen vier en zeven ‘s ochtends. “In bed slaap ik onmiddellijk”, vertelde Wright.  ”Dan word ik rond vieren wakker en kan niet meer slapen. Mijn geest is dan helder, dus sta ik op en werk drie of vier uren. Dan  ga ik terug in bed voor nog een tukje.”

Michelle Obama

Tegen  Oprah zei de vrouw van de huidige Amerikaanse president:  “Ik wil mijn dochters het goede, sportieve voorbeeld geven, zelfs al moet ik ervoor om half vijf opstaan. Toen de kinderen klein waren, deed ik dat vanzelf. Maar om te sporten? O nee! Dus ik moest dat veranderen. Nu raak ik zelfs gedeprimeerd  als ik niet sport.”

Robert Iger

Disney-directeur Iger is ook van de half vijf-club, en gebruikt die vroege uurtjes voor tijd voor zichzelf ‘om zijn batterij op te laden’. “Ik oefen en maak mijn hoofd leeg, en maak kennis met de ontwakende wereld.  Ik lees kranten, bekijk email, surf op het web, kijk wat tv, allemaal tegelijkertijd.”

Hoe word je zelf ochtendmens?

Maak het vroeg licht als de natuur dat niet doet. Tel vanaf het tijdstip van wakker worden acht uur terug. Maak daarvan je vaste bedtijd, en houd je daaraan. Doe het geleidelijk: steeds een kwartier eerder gaan slapen. Zet je ipad, iphone, tv of andere electronica uit een uur voor je gaat slapen. Houd je slaapkamer fris, netjes en opgeruimd. Geen alcohol of caffeïne meer, twee uur voor je gaat slapen. Deze stoffen verstoren je REM slaap, het vitale slaapgedeelte dat je cellen herstelt en dromen geeft. Na een tijdje word je ritme zo regelmatig als de zon en kan je het voortaan zonder wekker stellen. Echte ochtendmensen staan in het weekend even vroeg op als doordeweeks.

Bron: Huffingtonpost

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.