Poeptransplantatie wordt erkende medische behandeling

Bron: visualthinker, Flickr

Bron: visualthinker, Flickr

Meestal duurt het 15 jaar voor een bewezen heilzame methode op grote schaal wordt geaccepteerd. Maar poeptransplantatie blijkt zo effectief en populair, dat in Amerika medici alle beperkingen opzij gooien en het versneld invoeren. De Food and Drug Administration (FDA), een centrale Amerikaanse medische controleinstantie, besloot recentelijk om de restricties op deze therapie te annuleren.

Bij poeptransplantatie wordt poep van een gezonde persoon in de darmen van een zieke  gestopt. Deze wat viezig lijkende methode blijkt  zeer effectief  tegen de gevaarlijke bacterie Clostridium Difficile (C. diff). Ook blijkt het dé oplossing tegen de ziekte van Crohn (chronische ontsteking van het maag-darmslijmvlies) en colitis (ontsteking van de dikke darm).

Gezonde bacteriën, gezond immuunsysteem

Van een volkswijsheid, is het injecteren van poep bijna tot mythische status verheven. Andermans poep in je darmen? Jakkie… Maar in steeds meer Amerikaanse ziekenhuizen gebeurt het. Daar lijdt een half miljoen mensen jaarlijks onder deze Clostridiumbacterie. Meedogenloze diarree is het gevolg, en dat kan voor bejaarden levensbedreigend zijn. Hij woekert meestal wanneer door bijvoorbeeld antibiotica de natuurlijke bacteriën verdwenen zijn uit de darmen. Ons immuunsysteem ‘draait’ grotendeels op deze gezonde darmbacteriën. Ten einde raad paste gastro- enteroloog Christina Surawicz voor het eerst poeptransplantatie toe in 2004 omdat geen enkel medicijn meer hielp bij haar al negen maanden zieke patiënt. Na Surawicz’ geslaagde actie begon een groepje artsen ermee te experimenteren. Dr. Francis Riedo: “Patiënten waren zo wanhopig, dat ze alles wilden proberen.“

Linda Bollen (71) kreeg ook C. diff in april 2011, na een longontsteking met meerdere antibioticakuren kreeg. Daarna begon de diarree. Vele artsen en medicijnen later belandde ze uitgedroogd in het ziekenhuis, daarna opnieuw longontsteking. Een jaar later stelde haar arts poeptransplantatie voor. “Sindsdien ben ik gezond, zonder zelfs maar een verkoudheid. Ik kan het iedereen aanraden; je voelt je gelijk weer beter. “ Haar man was blij zijn gezonde poep aan haar te kunnen doneren.

Chinezen pasten ook al poeptransplantatie toe

Een onrustige darm opnieuw ‘koloniseren’ met andermans goede bacteriën is niet nieuw. In The American Journal of Gastroenterology schreef een onderzoeker dat Chinezen het al in de vierde eeuw toepasten op mensen met voedselvergiftiging of ernstige diarree.

Elk mens draagt honderd biljoen darmbacteriën mee (een 1 met veertien nullen) Die overtreffen de lichaamscellen verre in aantal. Onderzoek hiernaar leidt tot nieuwe inzichten over zwaarlijvigheid, allergieën, astma en diverse besmettelijke en auto-immuunziekten. Bij kinderen in Seattle onderzocht de arts David Suskind poeptransplantaties bij kinderen met darmziektes. Degenen met colitis ulcerosa (chronische dikkedarmontsteking met zweren) zagen weinig verbetering, maar zeven van de 10 patiënten met Crohn genazen met deze behandeling.

Hoog slagingspercentage

Surawicz: “In de 30 jaar dat ik dokter ben, heb ik nooit eerder een behandeling uitgevoerd waarbij zoveel patiënten tegen me zeggen: je hebt mijn leven gered. Een blije moeder schreef: Voor het eerst kan mijn dochter nu gaan kamperen.”

Het gecombineerde resultaat van verschillende studies in 2011 toont een slagingspercentage aan van 92 procent bij patiënten met terugkerende infecties die niet meer reageren op medicijnen. Het New England Journal of Medicine noemt poeptransplantatie “significant effectiever” bij terugkerende C.diff dan het meest krachtige medicijn.

Veel is nog onduidelijk over de precieze werking. Dit maakt sommige deskundigen voorzichtig, ook omdat weinig bekend is over de beste procedure en over de effecten op langere termijn. De Amerikaanse artsenfederatie zegt nu: Artsen moeten patiënten vertellen dat de procedure nog onderzocht wordt en potentieel riskant is.

Bron; Medicalxpress.com

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.