Kritiek Voedingscentrum op superfoods is grotendeels onterecht

Superfood spirulina. Bron:  willpower studios, Flickr

Superfood spirulina. Bron: willpower studios, Flickr

Het Voedingscentrum levert in een recente publicatie stevige kritiek op de zogenaamde superfoods. Verschillende media namen dit bericht vrij klakkeloos over. Superfoods komen nu in een negatief daglicht te staan. Maar is dit wel helemaal terecht?

Het Voedingscentrum over superfoods

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat veel Nederlanders kritisch zijn over superfoods. Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, is daar blij mee : “Er bestaan namelijk geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Als je gezond wilt eten is variatie het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om te eten volgens de Schijf van Vijf en volop te variëren met groente en fruit.”

Het Voedingscentrum waarschuwt ook voor kwakzalverij. Patricia Schutte: “De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Zo kan het gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie.”

Lees hier meer over de positie van het Voedingscentrum over superfoods.

Kritisch zijn op superfoods is verstandig

In ieder geval klopt het dat er mensen zijn die veel geld verdienen aan superfoods door exotische besjes in te voeren en er een fikse prijs voor rekenen. Soms dragen deze producten echt iets bij. Maar er zijn ook voedingsmiddelen bij die niet per definitie gezonder zijn dan wat bij ons voor een appel en een ei in de supermarkt ligt. Trouwens, appels en eieren zijn erg gezond. En wat dacht je van onze oerhollandse boerenkool? Sommigen beschouwen dit als een echte superfood.

Variëren met superfoods

Dus er wordt veel onzin verkocht onder het mom van superfoods. En toch begrijpen we de commotie niet helemaal. Het Voedingscentrum roept namelijk ook op om zo gevarieerd mogelijk te eten. Als er iets is waarover alle voedingsdeskundigen en artsen het eens zijn, is het dat.

De vraag is of de Schijf van Vijf die het Voedingscentrum propageert zelf mensen voldoende aanzet om gevarieerd te eten. De Schijf roept op om veel brood, vlees en aardappelen in je menu te stoppen. Maar verandering van spijs doet eten. Het is geen slecht idee om regelmatig eens voedingsmiddelen door je eten te gooien die tjokvol gezonde stoffen zitten.

Nogmaals, dat kunnen bekende soorten eten zijn, zoals eieren, maar ook bijzondere etenswaren van ver weg.

De wetenschappelijke onderbouwing van superfoods

Het Voedingscentrum zegt ook dat de gezondheidseffecten toegeschreven aan superfoods vaak onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd. Maar er verschijnen regelmatig onderzoeksresultaten hierover op gerenommeerde sites als ScienceDaily en in bladen als The Lancet die uitstekend zijn onderbouwd. Slecht onderbouwde onderzoeken of loze claims vind je vooral op verkoopsites en bij  mensen die geloven dat voedsel je eeuwig gezond, energiek en gelukkig maakt.

Weinig serieuze mensen beweren overigens dat alles in één voedingsmiddel zit, ook de enthousiaste eters van superfoods niet. Die eten meestal redelijk normaal, met superfoods als extraatje. Ook voedselonderzoekers claimen niet dat één voedingsmiddel alles bevat, maar dat het in deze tijd van verarmde bodems verstandig is, gewone voeding aan te vullen met voeding vol sporenelementen, vitaminen en mineralen die uit ons geïndustrialiseerde milieu al lang verdwenen zijn.

Slechts één waarschuwing: laat je niet zonder meer leiden dooreen exotische naam die handelaren met veel bombarie en voor veel geld op de markt gooien; onderzoek eerst of het werkelijk iets voorstelt.  Laten we tegelijkertijd het kindje niet met het badwater weggooien. De meeste superfoods vormen  een uitstekende bijdrage aan een rijk en gevarieerd dieet, mede door hun bovengemiddelde dosis aan nutritiënten.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.