Junkfood geeft ook mentale problemen bij kinderen

Bron: Flickr, Andrea Gassi

Bron: Flickr, Andrea Gassi

Naast de vele negatieve effecten op lichamelijke gezondheid van junkfood, is nu ook een verhoogd risico aangetoond op de mentale gezondheid van kinderen. Dit effect treedt op als hun moeder junkfood eet terwijl ze nog zwanger is, en wanneer kinderen op zeer jonge leeftijd junkfood krijgen.

Onderzoekers aan de Deakin universiteit van Melbourne ontdekten dit op basis van een zeer uitgebreid vergelijkend onderzoek. Het effect treedt vooral op wanneer junkfood gepaard gaat met een afgenomen consumptie van gezond voedsel. Felicia Jacka, die het onderzoek leidde, zegt: “Voor het eerst laat een onderzoek dit verband zien bij zwangere vrouwen en jonge kinderen.” Als ze in hun vroege jeugd door dit junkfood de verkeerde stoffen binnen krijgen, kan dat ertoe leiden dat ze in hun tienerjaren, emotionele en gedragsproblemen krijgen zoals driftbuien, agressie, depressie en angstgevoelens. Overigens kunnen ook volwassenen dergelijke effecten krijgen van dit eten, zo blijkt uit ander onderzoek.

Babyvoedsel

Wij zijn de enige dieren die hun kinderen iets anders laten eten dan wat ze zelf naar binnen werken. In geen enkele natuurfilm zie je dieren hun jongen ‘kindereten’ geven. Wel babyvoedsel zoals moedermelk. Vogels geven hun kuikens eten dat zij zelf hebben voorverteerd. Maar zo gauw een big, puppie of beertje groot genoeg is om zelf te kauwen, zoeken ze hun eigen eten, puur natuur.

Wij mensen hebben een complete wereld geschapen rond het idee dat kinderen speciaal eten nodig hebben. En verzinnen we dat kindereten ‘ leuk ‘ is en dat goed groeien op gefrituurd deeg. Dat draagt bij tot een ‘coole’, felgekleurde kindertijd, vol cola en chips. Deze trend is moeilijk te keren omdat er veel geld omgaat in de snoep- kindervoedingindustrie.

Alternatieven

Maak een fruitschaal op vol sappige bessen in vele kleuren, appels en bananen en laat kinderen die leegroven. Of snijd stukjes kleurige groente in leuke vormen en laat ze die dopen in een bak met hummus. Andere gezonde traktaties: stukjes volkorenbrood met roomkaas, of fruit met pindakaas, in plaats van zoute chips en cocktailsaus. Weg met alle verpakte sapjes en mierzoete limonade, geef water of melk. Volgens sommige onderzoekers is deze generatie kinderen de eerste die eerder zal sterven dan hun ouders. En dat aan ziekten die te voorkomen zijn met beter eten.

Bron: Treehugger, Medscape

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Junkfood geeft ook mentale problemen bij kinderen

  1. natuurfreak zegt:

    Kan dit alleen maar beamen.Er wordt bijna niet meer gekookt..’s morgens een crakotje,geen deftig ontbijt en veel naar fastfood restaurants die verschrikkelijk duur zijn voor de rommel die men er krijgt.Als moeite kon gekocht worden zou alles anders zijn maar men moet zelf koken en waar is er meer keuze aan groenten en fruit dan bij ons.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.