(Door Frank Flippo)
Het lichaam verlangt suikers, geen zoetstoffen. Hersenen laten zich niet om de tuin laten met kunstmatig zoet. Het gevoel van beloning blijft dan uit. Geen suiker, dan ook geen ‘suikerkick’, laat een onderzoek op muizen zien. Muizenhersenen lijken erg op die van mensen. Het fijne gevoel ontstaat juist wanneer suikers worden omgezet in energie. Nepsuikers doen dat niet. Mensen op suikerloos dieet lopen hierdoor grote kans snel opnieuw te zwichten voor veel suiker. Beter is, niet suikerloos te eten, maar gewoon suikerarm. Dan blijft het fijne gevoel, zonder obesitas.
Onze hersens laten zich niet foppen met kunstmatig zoet. Een nieuw onderzoek laat zien dat die zich niet om de tuin laten leiden door futloze zoete smaakjes. Het genot dat wij ontlenen aan zoetigheid ontstaat grotendeels door de energie het geeft. Het gevoel van beloning dat de hersenen ervaren, houdt verband met de echte suikers die het lichaam verwerkt, niet aan zoete alternatieven die het lichaam weer verlaten.
Energetische stofwisseling
Professor Ivan de Araujo, leider van het onderzoek aan de Amerikaanse Yale University School of Medicine: “Het nuttigen van calorierijke drankjes is een van de belangrijkste oorzaken voor overgewicht en dat bleef ook zo nadat kunstmatige zoetstoffen werden ingevoerd. De reden: “Mensen die laag-calorische zoetigheden eten terwijl ze honger hebben, lopen grote kans weer terug te vallen op calorierijke alternatieven.
De gulden middenweg zou wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor dit psychologische probleem. Door een beetje echte suiker toe te voegen aan het namaakzoet blijft de energetische stofwisseling functioneren, terwijl de calorie-inname beperkt blijft tot een minimum.
Dopamine
De hersenen geven na het consumeren van suiker een meetbaar signaal af. Dit signaal bepaalt de keus tussen suikers en kunstmatige zoetstoffen. Het reguleert de dopaminespiegel. Dopamine heeft het brein nodig om beloningssignalen te kunnen geven. De hersenen geven het signaal alleen af als het lichaam echte suiker afbreekt tot brandstof voor de cellen zodat die kunnen functioneren.
Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen. Onderzoekers testten hun gedrag zowel na inname van kunstmatige zoetstoffen, als wanneer zij echte suiker kregen. De onderzoekers maten de signalen van hun hersenen als reactie op beloning. Omdat de stofwisseling in de hersenen bij muizen en mensen sterk overeenkomen, geloven de wetenschappers dat deze uitkomsten ook voor mensen opgaan.
Kiezen met je buik
Professor de Araujo: “Als wij muizen stoffen geven zoals kunstmatig zoet, die tussenbeide komen tijdens de omvorming van suiker in energie, dan daalt hun belangstelling om dat te eten duidelijk. Dat gaat samen met een aanzienlijke teruggang in dopanineniveaus.
“Een ander feit bevestigt dit. Als hongerige muizen, die dus ook lage suikerniveaus hebben, kunnen kiezen tussen kunstmatige zoetstoffen en suikers, zijn ze geneigd volledig over te schakelen op suiker, zelfs als de kunstmatige zoetstof veel zoeter is dan de suikeroplossing.” Ze kiezen dus met hun buik en brein, niet met hun tong.
Bron: eurekalert.com
Al die surrogaat suikers geven soms een heel vertekend beeld.Ik ben suikerziek maar al die kunstprodukten gaven me soms gekke waarden.Ik neem nu een heel klein beetje echte suiker en mijn waarden zijn prima en dat bewijzen de dagelijkse bloedprikken
LikeLike