
Foto: D. Sharon Pruitt, Flickr
We worden overdonderd met verpakkingen, merken en aanbiedingen wanneer we normaal gesproken eten kopen, want voedsel is big business. Hoe kom je er snel achter of je eerlijk eten in je handen hebt of kunstmatige rommel? Gelukkig hebben we Michael Pollan, die onlangs zijn nieuwste boek publiceerde, “Een pleidooi voor echt koken”. “Koop niets wat je grootouders niet zouden herkennen als voedsel” is een van zijn boude uitspraken. Hieronder meer.
Ook zonder te weten wat een antioxidant is, zijn mensen er al duizenden jaren in geslaagd goed te eten. Ook zonder hulp van voedingsdeskundigen konden ze gezond blijven. Goed kiezen welk eten je koopt is namelijk vrij eenvoudig. De kern volgens Pollan: eet echt eten, eet niet te veel en eet vooral plantaardig. Kom je veel onuitsprekelijke ingrediënten tegen op een label, koop het product dan niet. Onze grootouders deden het zo gek nog niet met hun nadruk op eten van het land en zelf klaarmaken, zegt Pollan.
Minder eten kopen en voor dat mindere, juist meer betalen, betekent in het algemeen dat je gezondheid verbetert, maar ook het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving. Wereldwijd wijzen traditionele diëten ons de weg naar evenwichtig en gezond eetgedrag. In zijn eerder boek “Een pleidooi voor echt eten”, zegt Pollan dat voedsel veel meer is dan de som van allerlei voedingsstoffen. Voedsel is ook cultuur, genot, samen delen. Stop met antioxidanten, vitamines en calorieën vergelijken, zegt hij. Die rekensommetjes worden overbodig als je enkele simpele vuistregels in acht neemt.
Hoe vermijd je bewerkt eten?
* Lees het label voor je iets koopt. Als er meer dan vijf op staan met rare, onuitspreekbare namen, doe het niet.
* Geen geraffineerde granen en suikers, Geen gefrituurde etenswaren
* Eet meer groente en fruit. Hoe meer hiervan, hoe minder behoefte aan bewerkt voedsel, en het maakt je keus eenvoudig. Je hoeft geen calorieën meer te tellen, zo lang je maar kiest voor natuur en niet voor fabriek.
* Geef je kinderen geen kids’ menu. De volgende keer dat je met ze uit eten gaat, niet doen! Vaak bestaat het uit dingen die lang vooraf zijn gemaakt zoals kipnuggets, friet en witte pasta. Probeer liever gebakken aardappelen of deel iets van je eigen schotel met hen.
* Op de locale boerenmarkt vind je groente van het seizoen. Volgens Pollan is de groente die in zijn eigen seizoen wordt geoogst en gegeten het rijkst aan voedingsstoffen. Bovendien is zulke groente pesticidenvrij, en er is ook vlees verkrijgbaar van dieren uit de buurt die buiten komen. Vergelijk dit eens met producten uit de supermarkt, die vaak duizenden kilometers reizen van de boerderij naar je bord.
* Eet alle junkfood die je wilt, zo lang je het zelf klaarmaakt. Als je aardappels eerst moet schillen, in stukjes snijden en invriezen elke keer dat je Franse frietjes wil, dan zul je ze minder vaak eten. Ook koekjes, cakes en snoep alleen eten als je het zelf maakt, betekent dat je het minder vaak zult eten. En ach, van zo af en toe een koekje is nog nooit iemand dood gegaan.
Een inspirerend voorbeeld, tenslotte, biedt het blog 100daysofrealfood.com Een Amerikaans gezin met twee kinderen beloofde honderd dagen lang geen grammetje geraffineerd of bewerkt voedsel te nemen en bovenstaande richtlijnen zo goed mogelijk te volgen. Hiermee wilden ze bewijzen dat ook een gemiddelde Amerikaanse suburban family niet afhankelijk hoeft te zijn van voorbewerkt industrieel eten en junkfood. Het is ze glansrijk gelukt en hun ervaringen, boordevol tips, zijn te vinden op hun blog.
Bron: Michael Pollan, Real Food
Pingback: Kris Verburgh: De Voedselzandloper » hetkanWel.nl